Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 40 poštara se takmičilo u brzom hodanju (FOTO)

BiH

postari_utrka_4

Vilsonovo šetalište u Sarajevu mjesto je održavanja 47. takmičenja poštanskih operatera Jugoistočne Evrope u brzom hodanju, javlja Anadolu Agency (AA).

BH Pošta zajedno s turskim PTT-om organizovala je takmičenje poštanskih operatera Jugoistočne Evrope koje se sastoji od dvije trke – muške i ženske.

Više od 40 takmičara iz šest zemalja, poštanskih operatera iz Albanije, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Turske i Bosne i Hercegovine će hodati za mir i slobodu.

Takmičenje je svečano otvorio generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić. Završena je utrka za žene na dionici od pet kilometara. Pobjednica u ženskoj kategoriji je Esra Saglam iz pošte u Ankari. Gulsen Eser iz Izmira je druga završila današnju utrku, a treća Fatma Temel iz Ankare.

U nastavku će biti održana i utrka u brzom hodanju za muškarce u dužini od deset kilometara.

Među učesnicima je i Zdravko Čufar iz Slovenije.

“Sa mnom je još jedna osoba iz Slovenije. Mi smo hodači. Godišnje smo na najmanje 50 takmičenja. Radujem se što smo ovdje, da se družimo”, poručio je Ćufar.

Među učesnicima iz BiH je i Senad Baraković.

“Očekujemo fer takmičenje i što bolji rezultat moje ekipe. Nastupao sam na državnim takmičenjima, a ovo je stepenica više”, izjavio je Baraković.

Iz Makedonije je došao Boro Veriginov koji je kazao da su tu da učestvuju na ovom regionalnom takmičenju.

“Već 41 godinu makedonska pošta učestvuje s takmičarima. Svima želimo uspjeh i mislimo da ćemo napraviti dobar rezultat. Mi imamo veliki sportski duh i velike pripreme”, rekao je Veriginov.

Takmičenje poštanskih operatera u brzom hodanju je tradicionalna manifestacija. Datira još iz 1977. godine kao primjer integracije, društvene solidarnosti, baštinjenja kulture i tradicije svih zemalja Jugoistočne Evrope. Cilj ovog takmičenja je gajiti dobre odnose među poštanskim operaterima, gajiti sportski duh i njihovu motivaciju.

Takmičenje svih ovih godina praktikuje ista pravila učešća – trke individualnih takmičara koje se ogledaju u ženskim i muškim predstavnicima poštanskih operatera te ekipne nagrade koje dobijaju najbolje rangirane ekipe.