Više od 400 takmičara na Sportskim igrama “Oaze”

sportske-igre-oaze

Na ovogodišnjem petom međunarodnom takmičenju – Sportske igre “Oaze” učestvovalo je više od 400 takmičara iz cijele BiH, regije i Švedske, a učesnici su se natjecali za medalje u osam sportova: plivanje, atletika, kuglanje, košarka, stoni tenis, nogomet, boćanje i MATP program.

Takmičenje za osobe sa intelektualnim poteškoćama održano je u Sarajevu od 1. do 4. oktobra.

Cilj takmičenja je promocija sposobnosti i mogućnosti osoba sa invaliditetom, integracija osoba sa intelektualnim poteškoćama u sportske klubove i njihovo ravnopravno uključivanje u lokalnu zajednicu u skladu sa članom 30 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Inače, pete Sportske igre “Oaze” i Specijalne Olimpijade BIH održavaju se u okviru Projekta “Sport je moje pravo” u periodu od 2015. do 2017. godine.

Organizatori, Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo “Oaza”, zahvaljuju partnerskim organizacijama SIDA i My Right iz Švedske koje su omogućile takmičenje te Općini Novi Grad i Centar i društveno odgovornim kompanijama kao što su AS GROUP i njenoj članici – voda “OAZA” i drugim preduzećima.