sarajevo

Više od 500 motorista iz Sarajeva krenulo za Potočare

motoristi – srebrenica – sarajevo

Među učesnicima 8. međunarodnog moto maratona Srebrenica, koji se i ove godine održava pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi” su motoristi iz BiH, te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Turske…

Više stotina motorista iz gotovo cijele Evrope krenuli su danas iz Sarajeva put Potočara gdje će 11. jula prisustvovati komemoraciji i dženazi žrtvama genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Među učesnicima 8. međunarodnog moto maratona Srebrenica, koji se i ove godine održava pod motom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”, su motoristi iz BiH, te Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Turske…

Njih više od 500, po procjeni organizatora, krenuli su sa Ilidže, gdje su im prije polaksa podijeljene majice i akreditacije. Potom su formirali kolone te uz policijsku pratnju napravili defile kroz Sarajevo.

Učesnici moto maratona su se nakratko zaustavili pred Spomen-obilježjem ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, gdje su položili cvijeće, a nakon toga su nastavili put prema Memorijalnom centru Potočari.

Ljubitelji dvotočkaša će se prije dolaska na konačno odredište zaustaviti u Vlasenici i Bratuncu, gdje će također položiti cvijeće na spomen-obilježjima, a u Konjević-Polju će posjetiti nanu Fatu Orlović.

Planirano je da u Potočare stignu oko 18 sati, gdje će na privatnom posjedu organizovati moto kamp, a uveče će biti zapaljena logorska vatra. Motoristi će takođe imati priliku slušati svjedočenja preživjelih žrtava genocida.

Motociklistički maraton krenuo je jučer iz Bihaća, a u Sarajevo su stigli predveče gdje su kampovali. Oni su na jučerašnjoj ruti svratili u Kozarac i Korićanske stijene, gdje su odali počast poginulim borcima i šehidima. U Travniku su im se pridružili motoristi iz Zagreba.

Ovo je osmi pohod motorista iz Bihaća za Srebrenicu, koji iz godine u godinu okuplja sve više učesnika iz cijelog svijeta i koji će se, prema najavama organizatora, održavati svake naredne godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine biće ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.