Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 7.000 učesnika “Marša mira” danas stiže u Potočare

Učesnici Marša mira prešli prvih 40-tak kilometara
FOTO: Anadolija

Više od 7.000 učesnika tradicionalnog “Marša mira Nezuk-Potočari” krenuli su jutros iz mjesta Mravinjci prema Pobuđu, odnosno Buljimu, te bi, kako je planirano, u 14.00 sati trebali stići na lolalitet Jaglića.

“Marš mira 2016.”, trodnevni “Put spasa”, dug 100 kilometara, koji su Srebreničani prelazili u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji u Tuzli, i ove godine je, pored komemoracije, dženaze i čina ukopa žrtava, jedna od ključnih aktivnosti u okviru Programa obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Predsjednik Pododbora „Marša“ Munir Habibović Feni je kazao da će se učesnicima marša u Jagliću pridružiti ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i Peter Duffy, direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

– Ulazak u Memorijalni centar u Potočarima planiran je za 17.00 sati – dodao je Habibović, navodeći da se učesnici marša pridržavaju kodeksa ponašanja te da se sve odvija prema utvrđenom planu.

Učesnicima Marša mira danas će se od 17.00 do 19.00 sati ispred Memorijalnog centra u Potočarima pridružiti i 250 učesnika biciklističkog maratona “Bihać – Potočari 2016”, 23 učesnika „Supermaratona Bihać – Potočari 2016”, 500 motorista iz Sarajeva, učesnici ultramaratona iz Vukovara te učesnici Marša mira Žepa – Potočari, 20 trkača iz Goražda te mnogi drugi.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima i 12 maloljetnika.

Dosad je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.