Pomoćnica sekretara SAD-a Victoria Nuland u posjeti Kosovu

Nuland – Taci

Pomoćnica sekretara SAD-a Victoria Nuland započela je posjetu Prištini odvojenim susretima s predsjednikom Hashimom Tacijem i predsjednikom Skupštine Kadrijom Veselijem, javlja Anadolu Agency.

Visoka američka predstavnica se potom sastala i s premijerom Isom Mustafom, zamjenikom premijera i ministrom pravde Hajrdinom Kucijem i ministrom inostranih poslova Enverom Hoxhajem. Predviđen je i susret sa zamjenikom premijera iz redova srpske zajednice, Branimirom Stojanovićem.

Iz Ambasade SAD-a je saopšteno da nisu predviđene izjave za medije, pa će nakon sastanaka biti objavljeno saopštenje za medije.

Posjeta Victorije Nulan dolazi u vrijeme kada se opozicija snažno protivi ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice Crnom Gorom što je jedini preostali kriterijum koji Kosovo treba da ispuni kako bi Evrospka unija ukinula vize Kosovarima.

Osim o demarkaciji, očekuje se da će biti riječi i o primjeni sporazuma postignutih u dijalogu Kosova i Srbije u Briselu i nastavku evroatlanskih integracija Kosova i borbi protiv korupcije.

Asisitent sekretara SAD-a iz Prištine će otputovati u Tiranu gdje će se sastati sa najvišim albanskim zvaničnicima, a u naredna dva dana posjetiće i Makedoniju i Srbiju.