Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iom

Više od 90 posto migranata za manje od dvije sedmice napusti BiH

migranti
Foto: Fena/ Arhiva

Od granice sa Srbijom migranti autobusom ili taksijem dolaze do Sarajeva, gdje se obično odmore dan ili dva

Aktuelna migrantska situacija u Bosni i Hercegovini je stabilna. Ocjena je to Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Iz IOM-a napominju da se podaci o broju migranata mijenjaju. Prema raspoloživim pokazateljima, u četiri privremena prihvatna centra u BiH smješteno je oko 2.800 migranata.  

Komentirajući Fenin upit u vezi s aktuelnom migrantskom situacijom, iz IOM-a navode kako je primjetan stalan porast dolazaka od 2021. godine na prostoru zapadnog Balkana. Razlika u odnosu na prethodni period je u tome što se migranti ne zadržavaju.

– Migranti nisu ‘zaglavljeni’ u Bosni i Hercegovini, niti općenito u drugim zemljama zapadnog Balkana. Oni imaju tendenciju da tranzitiraju prilično brzo na putu prema zapadnoj Evropi – pojašnjavaju iz IOM-a.

Istovremeno, navode kako uočavaju promjenu trendova. To se ogleda u manje vremena provedenog u tranzitnim objektima. Kao i veoma brzom kretanju širom zemlje.

– U BiH ima dovoljno smještajnih kapaciteta. Prema podacima Službe za poslove sa strancima (SPS) u četiri privremena prihvatna centra smješteno je oko 2.800 migranata – preciziraju iz IOM-a.

Prema IOM-ovom Situacionom izvještaju o mobilnosti migranata u BiH za august 2023. godine te provedenoj anketi, 91 posto migranata u BiH boravi manje od dvije sedmice. Njih 11,5 posto uopće ne planira koristiti smješaj u privremenim prihvatnim centrima u BiH.

Najviše Afganistanaca

Kada se radi o zemljama porijekla migranata/ispitanika, najviše ih je iz Afganistana, čak 67,9 posto. Slijede – Maroko sa 17 posto, te Pakistan sa 4,6 posto.

Podaci IOM-a pokazuju kako migranti u BiH ulaze kroz jedno od četiri područja na istočnoj granici sa Srbijom. Ulazne tačke iz Srbije su Bijeljina, Zvornik, Bratunac, te područje u okolici sela Roćević i Donji Šepak. Ili kroz jedno od tri područja smještena južnije, na granici s Crnom Gorom. Većinom prelaze granicu u blizini GP Metaljka.

Prema tim nalazima, od granice sa Srbijom migranti autobusom ili taksijem dolaze do Sarajeva, gdje se obično odmore dan ili dva. Zatim nastavljaju svoje putovanje prema Unsko-sanskom kantonu (USK). Neki se pak opredjeljuju za putovanje od Tuzle do Doboja i Banje Luke, zaobilazeći Sarajevo, kako bi pokušali preći granicu kod Bosanske Gradiške na sjeveru.