tuzla

Više od dvije hiljade rudara “Kreke” jutros stupilo u generalni štrajk

direkcija_rudnik_kreka

Konkretne zahtjeve upravi rudnika, ali i Elektroprivredi BiH rudari će uputiti danas

Više od dvije hiljade rudara Rudnika Kreka u Tuzli jutros u sedam stupilo je u generalni štrajk, zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora.

Odluka je to Sindikalne organizacije Rudnika mrkog uglja Kreka, potvrđeno je za BHRT.

Predsjednik Sindikalne organizacije Kreke Zuhdija Tokić rekao je da rudarima nije isplaćena plaća, te nisu ispoštovane ni ostale stavke koje su navedene u spomenutom dokumentu.

– Tražimo poštivanje granskog kolektivnog ugovora. Ljudi ne mogu plaćati kredite jer im je uskraćena kompletna plaća, a pored toga i prijevoz i topli obrok. Drugi zahtjev je stalno zaposlenje za 52 radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme, a direktno su u proizvodnom procesu i bez njh se ne mogu ostvarivati zadani rezultati – kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika “Kreka”.

Također, radnici zahtijevaju da im se precizno i jasno kaže kakva je budućnost “Kreke” kroz plan ulaganja u proizvodnju.

– Od početka ove godine do 31. decembra 2023. godine želimo znati šta će biti urađeno ili da nam kažu da “Kreka” nije potrebna. Ovako više ne ide. Rudari u Mramoru rade bez širokog čela, rudari Dubrava i Šikulja bez pomoćne mehanizacije i trake. Jednostavno nemamo uvjeta da ostvarimo proizvodni rezultat i mi bez pomoći Elektroprivrede BiH ne možemo funkcionirati – pojašnjava Tokić.

Ova tri ključna zahtjeva čakaju na ispunjenje, a 1.153 radnika Kreke, dok se to ne desi, neće proizvoditi ugalj.

– Mi nećemo sadaku. Hoćemo da nam se stvore uvejti za rad, da rudar zaradi – poručio je Tokić.