Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"kap je prelila čašu"

Više od dvije hiljade rudara Kreke se sprema na veliki štrajk, najavljuju i proteste

rudari-protest

Sudbina Rudnika „Kreka“ u Tuzli je neizvjesna. Restrukturiranje je, kao i u ostalim rudnicima u koncernu, u toku. Federalni ministar tvrdi da će to značiti smanjenja broja radnika u administraciji, a ne rudara

Više od dvije hiljade rudara tuzlanskog Rudnika Kreka poručuju da je krajnje vrijeme za poštivanje prava i dostojanstven rad. Kažu da više ne žele biti taoci politike i nerada. 20. maja najavili su generalni štrajk, a ukoliko ne bude pomaka u njihovim zahtjevima, štrajk će nastaviti do daljnjeg ispred zgrade Vlade Federacije BiH, javlja BHRT.

„Rudari Kreke stupili su u generalni štrajk“, „Upitna isplata plaća rudarima“, vijesti su koje čitamo gotovo svaki mjesec. Kap je već prelila čašu, poručuju rudari. Ukoliko u narednim danima ne bude promjena, poručuju da su spremni i na radikalnije poteze. Nemaju više, kažu, šta izgubiti.

Sudbina Rudnika „Kreka“ u Tuzli je neizvjesna. Restrukturiranje je, kao i u ostalim rudnicima u koncernu, u toku. Federalni ministar tvrdi da će to značiti smanjenja broja radnika u administraciji, a ne rudara.

No, u Rudnicima Kreka ulaganja i dalje nema, pa rudari pitaju kako očekivati dovoljan proizvodni rezultat? Nabavka širokog mehanizovanog čela u Rudniku Mramor je ostala samo na papiru.

Za nagomilana dugovanja podsjećaju da nisu odgovorni komorati, koji platu zarađuju u nehumanim uslovima i traže je štrajkovima. Ukoliko konačno ne uslijede promjene, 20. maja će, zajedno sa uposlenicima ostalih rudnika iz koncerna, prava tražiti generalnim štrajkom.