Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mensur Hukić

Više od polovice jamskih radnika RMU Zenica još uvijek u radničkom neposluhu

rmu zenica
Foto: Vehid Begunić/ Fena

Rudari, sada već jedinog jamskog pogona – jame “Raspotočje”, u radnički neposluh ponovo su stupili u drugoj smjeni 26. juna

Menadžment preduzeća traži načina da se zeničkim rudarima isplati plata za mjesec maj, ali je još uvijek više od polovice jamskih radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica u radničkom neposluhu – potvrdio je direktor tog preduzeća Mensur Hukić.

Rudari, sada već jedinog jamskog pogona – jame “Raspotočje”, u radnički neposluh ponovo su stupili u drugoj smjeni 26. juna, nakon što im nije bila isplaćena plata, koju po kolektivnom ugovoru trebaju dobivati do 25. u mjesecu za prethodni mjesec.

-Osim što je u četvrtak navečar jedan dio jamskih radnika prekinuo radnički neposluh te se vratio na posao, ništa se posebno ne dešava od tada. Istina, bilo je još nekoliko jamskih radnika koji su pojedinačno prekidali radnički neposluh te se priključili kolegama, ali i dalje radi manje od polovice jamskih radnika. Trudimo se na sve načine da osiguramo isplatu plate, ali još ne možemo sa sigurnošću kazati kada će se to i desiti – kazao je Feni Hukić.

Protiv ovakvog vida iskazivanja radničkog neposluha je i rukovodstvo Saveza samostalnog sindikata radnika u rudnicima Federacije Bosne i Hercegovine, koji se prošle sedmice o tome očitovao i pismeno.