Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojni sud

Ruski vojnik osuđen na sedam godina zatvora zbog dvotrukog dezerterstva

rusija
Foto: Twitter

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošlog septembra zakon kojim se pooštravaju kazne za niz krivičnih djela kao što su dezertiranje, oštećenje vojne imovine i neposlušnost ako su počinjeni tokom vojne mobilizacije ili borbenih situacija

Ruski vojnik osuđen je na sedam godina zatvora zbog dva bijega iz svoje vojne jedinice, saopćio je u ponedjeljak vojni sud u sibirskom gradu Tomsku.

Sudeći po sudu, koji je identifikovao čoveka po inicijalu K., vojnik je pozvan u službu prošlog septembra tokom, kako je ruska vlada opisala, “djelimične” mobilizacije 300.000 rezervista.

Navodi se da je K. pobjegao iz svoje jedinice sredinom decembra i da je uhapšen 3. marta. U tom mjesecu je ponovo dezertirao, da bi bio pronađen početkom aprila.

Siberia.Realities, lokalni projekat informativne kuće Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda koju finansira američka vlada, identifikovao je vojnika kao Ivana Klestera.

Prošlog je mjeseca vojni sud na ruskom dalekom istoku osudio je vojnika na devet godina jer je tri puta dezertirao. Muškarac je priznao krivicu, rekavši da je morao da brine o svojoj bolesnoj supruzi, prenose ruske novine Komersant.

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošlog septembra zakon kojim se pooštravaju kazne za niz krivičnih djela kao što su dezertiranje, oštećenje vojne imovine i neposlušnost ako su počinjeni tokom vojne mobilizacije ili borbenih situacija.

Malo je podataka o tome koliko ih je osuđeno po zakonima, iako su se pojavili i slučajevi odbijanja vojnika da se bore.

Borbena spremnost Rusije je pod pojačanim nadzorom kako se uobličava dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva, i nakon pobune krajem prošlog mjeseca plaćeničke grupe Wagner, koja je vodila neke od najkrvavijih bitaka Rusije protiv ukrajinskih snaga.

Novinska agencija TASS citirala je ruskog poslanika, general-pukovnika Andreja Kartapolova, koji je u ponedjeljak rekao da “neće biti potreban novi val mobilizacije”, uprkos odlasku Wagnera s bojnog polja, prenosi Reuters.