Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od stotinu ISIL-ovaca iz Sirije vratilo se u BiH

isis-balkan

Stotinjak građana Bosne i Hercegovine vratilo se u tu zemlju nakon što su se borili na strani islamističkih terorističkih grupa u Siriji i oni sada predstavljaju realnu sigurnosnu prijetnju, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kako ga citiraju mediji u tom entitetu.

Teroristička prijetnja u BiH je realnost kao i u bilo kojoj drugoj državi svijeta, kazao je Lukač za agenciju RS Srna a istodobno je potvrdio kako se policija kojom rukovodi oslanja na savjete i podršku američkih instruktora kako bi se što učinkovitije pripremila za moguće terorističke napade, piše HINA.

Kazao je i kako je rascjepkanost policijskih agencija u BiH pri tom dodatna otegotna okolnost jer to traži više napora na koordinaciji aktivnosti i razmjeni informacija.

“Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo BiH može imati mnogo većih problema s pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili počinitelji terorističkih akata. Već postoje podaci da se više od sto ljudi vratilo sa sirijskog ratišta u BiH.
Riječ je upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutirani u BiH u raznim paradžematima”, kazao je Lukač.

Potvrdio je kako se u BiH u protuterističkim pripremama uglavnom oslanjaju na instruktore iz SAD koji su “u kontinuitetu prisutni u posebnim postrojbama MUP-a RS”.

NATO svjestan opasnosti

Da je terorizam potencijalni problem na Balkanu svjesni su i u NATO-u. Tako je pred desetak dana u Splitu održan sastanak na kojem su se okupili načelnici Glavnih stožera zemalja članica NATO-a, te dva strateška NATO-va zapovjednika, kao i predstavnik Crne Gore koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO, kako bi “mogli raspravljati o provedbi odluka koje su predsjednici država i vlada donijeli na summitu NATO-a u Varšavi u junu”.

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel tada je jasno upozorio na činjenicu da je situacija na Balkanu daleko od stabilne.

“Situacija na Balkanu ne samo da je daleko od stabilne i toga smo svi svjesni nego je zapadni Balkan još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba. Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski utjecaj”, rekao je general Pavel.

Po njegovu tumačenju, kad se govori o potrebi zaštite od “islamskog ekstremizma”, onda o tomu “treba brinuti cijela Evropa.”

“Bosna i Hercegovina mogla bi postati utočište za terorizam, i to bi bio problem za Evropu, a u tom bi slučaju i Sjeverna Amerika mogla biti zabrinuta. Naš je interes da Bosna i Hercegovina ne bude utočište za terorizam, a bude li potrebno mi (NATO) poduzet ćemo i mjere u tom smislu,” kazao je tada general Pavel.