banja luka

Više stotina ljudi na protestima opozicije, poručuju: “Naša borba kreće” (FOTO/VIDEO)

20191226_2_40035865_50698355_Web

Lokacije na kojima se održavaju skupovi udaljene su svega nekoliko metara, te je primjetan veći broj policajaca koji su napravili svojevrstan kordon

Skup opozicije u RS-u najavljen za 18 sati već je okupio više stotina građana.

Iza skupa stoje poslanici Draško Stanivuković, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, a povod za njegovo organizovanje je udarac koji je u Narodnoj skupštini RS Stanivuković dobio od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragana Lukača.

Lokacije na kojima se održavaju skupovi udaljene su svega nekoliko metara, te je primjetan veći broj policajaca koji su napravili svojevrstan kordon.

„Mnogo je nezadovoljnog naroda, nasilja, falsifikovanih diploma, naša borba kreće“, poručio je narodni poslanik Draško Stanivuković na početku skupa opozicije u Banjoj Luci.

Uz Stanivukovića na bini su zastupnici u NSRS-u Jelena Trivić i Nebojša Vukanović.

Među prvima koji su se obratili nakon Stanivukovića je Brano Pejanović, rezervni oficir VRS-a iz Nevesinja. On je pozvao Lukača da se izjasni je li “borac ili kukavica”, jer “borci ne šamaraju”.

“Gospodine Savčiću zašto ćutiš kada su poslali dokument Program reformi BiH u Brisel … Savčiću je li ne vidiš kako ti žive borci, poručio je Pejanović.

Na skupu opozicije prisutno je oko 2.000 ljudi.

“Nije vama žao što ste potpisali nego što smo mi saznali” piše na jednom transparentu upućenom vlastima RS-a.

Na drugom poručuju: “Dabogda vam bilo sve što mislite ovom narodu”.

Na skupu opozicije se uzvikuje: “Ubice, ubice!”. Miloradu Dodiku poručuju da je “najveći srpski izdajica”.

Iz policije su apelovali na građane da svoje stavove izražavaju mirno i dostojanstveno, u skladu s propisima RS, te da se uzdrže od narušavanja javnog reda i mira te drugih oblika nedoličnog ponašanja.

Iz opozicije su najavili da će predstaviti okupljenim građanima ključne dijelove dokumenta Program reformi, a koji, kako tvrde, nisu navedeni u dokumnetu koji je proslijeđen poslancima na sjednici 23. decembra, te traže krivičnu odgovornost za one koje to dozvolio, te ostavku ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača.