Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

po zamolnici ministarstva pravde bih

Viši sud u Beogradu priznao kaznu iz BiH kojom je Kezunović osuđen za ubistvo 28 civila

Dragomir Kezunović

Kezunović je za zločin protiv čovječnosti osuđen skupa s Draganom Marjanovićem, kojem je također izrečena kazna od 14 godina zatvora, te Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem i Zoranom Šljukom, koji su u konačnici osuđeni na po 15 godina zatvora

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je donijelo presudu kojom se usvaja zamolnica Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i priznaje pravosnažna presuda Državnog suda kojom je Dragomir Kezunović osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Teslića.

“Spisi predmeta se po žalbi nalaze u Apelacionom sudu u Beogradu na odlučivanju”, naveli su u odgovoru Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Višeg suda u Beogradu.

Iz Državnog suda su ranije zamolnicom preko Ministarstva pravde od nadležnih organa Srbije zatražili preuzimanje izvršenja kazne zatvora na koju je Kezunović osuđen u BiH, a kojem je, nakon što se nije pojavio na izricanju prvostepene presude, određen pritvor i dat nalog da se za njim raspiše međunarodna potjernica.

Ranije su iz Suda naveli kako raspolažu informacijom da je u toku postupak priznanja strane sudske odluke za osuđenog Dragomira Kezunovića pred Višim sudom u Beogradu – Odjeljenje za ratne zločine, a na posljednji upit BIRN-a BiH je odgovoreno da nema povratne informacije da li je presuda u Srbiji priznata.

“Sud BiH ne raspolaže drugim informacijama osim onih koje su vam već dostavljene”, kazali su u Državnom sudu.

Kezunović je za zločin protiv čovječnosti osuđen skupa s Draganom Marjanovićem, kojem je također izrečena kazna od 14 godina zatvora, te Sašom Gavranovićem, Vitomirom Devićem i Zoranom Šljukom, koji su u konačnici osuđeni na po 15 godina zatvora. Prvostepenom presudom su Marjanović, Gavranović, Dević i Šljuka bili osuđeni na po 17 godina zatvora, ali im je Apelaciono vijeće Suda BiH smanjilo kazne, a Kezunoviću potvrdilo 14 godina zatvora.

Njih petorica su proglašeni krivima po optužbi da su 28 civila koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru “Pribinić”, u noći između 17. i 18. juna 1992. odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili.

Prema presudi, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

S njima je bio optužen i Dario Slavuljica, ali je ranije osuđen na osam godina zatvora nakon što je s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice.

Kezunović je, kako je ranije saopćeno iz Državnog suda, nastanjen u Novom Sadu u Srbiji, te tokom predmetnog krivičnog postupka Državno tužilaštvo nije predlagalo da mu se odrede mjere zabrane ili mjera pritvora jer je optuženi redovno dolazio na nastavke glavnih pretresa.

Nakon što je presuda postala pravosnažna, Interpol je raspisao potjernicu i za Marjanovićem.