BiH

premijer RS

Višković: Analiza je pokazala da je čistoća kisika 99.9 posto, pripremamo krivične prijave

30/09/2021
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Višković kaže i da će biti onih koji ne vjeruju u informacije koje je objavio

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na današnjoj konferenciji za novinare kazao je da je kiseonik ispravan, pišu Nezavisne.

“Referentna ustanova je izvršila analizu kiseonika. Uzorak koji je uzet je pokazao da je čistoća kiseonika sa jedne lokacije 99,90, a sa druge 99,92. Ovo u prevodu znači da je puno bolje nego što je Zakonom propisano”, istakao je Višković.

Dodaje da će Vlada RS pripremiti u narednim danima krivične prijave protiv svih onih koji su prouzrokovali štetu zdravstvenom sistemu i ljudima koji su tokom, kako navodi, “takozvane” afere koristili kiseonik koji su imali određene probleme.

“Ovo je zločin protiv zdravlja ljudi. Unošenje panike među građane je kažnjivo. Iskoristićemo sva zakonska rješenja. Ne samo krivične prijave, nego ćemo podnijeti zahtjeve i za nadoknadu štete koja je pričinjena zdravstvenom sistemu, građanima i Republici Srpskoj”, rekao je Višković.

On tvrdi da svoj nerad, svoju neodgovornost oni koji su pokrenuli priču o kiseoniku, žele prebaciti na nekog drugog.

“Ponavljat ću dok sjedim na ovoj poziciji. Radite samo svoj posao ili ako ste nesposobni, uzmite kapute i idite svojim kućama. Agencija za lijekove BiH je odgovorna za kvalitet lijekova koji su na tržištu BiH, pa time i Republike Srpske. Zašto prebacujete svoju odgovornost na direktore zdravstvenih ustanova, Vladu RS i Premijera i Republiku Srpsku. Ovim se opet pokazuje da je Bosna i Hercegovina samo opterećenje RS. Dozvolite da napravimo Agenciju za lijekove RS i mi ćemo ovo rješiti tokom jednog dana. Kako mislite da poslije vaših sankcija, rješenja, zabrana, RS obezbijedi kiseonik za svoje pacijente ili vas to ne zanima. Ja vam kažem, moraće vas zanimati, a mi ćemo naći način da obezbijedimo kiseonik”, istakao je Višković.

Kaže i da će biti onih koji ne vjeruju u informacije koje je objavio.

“Ja znam da će biti onih koji ne vjeruju ove nalaze. Izvolite, uzorkujte sami, nađite sami laboratoriju. Isto tako pozivam i Agenciju za lijekove BiH da me demantuju. Kada je mogla Vlada RS da nađe referentnu laboratoriju, onda mogu i ti koji su ovo uzrokovali. Sram vas bilo, zašto primate platu. To su ljekari koji sjede u Agenciji. Gdje vam je obraz i gdje vam je struka”, rekao je Višković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.