Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

za sada, nema poskupljenja

Višković: Kada se stvore uslovi, treba sjesti i razgovarati o poskupljenju struje

sat-struja

Višković smatra da je opravdan zahtjev koji je uputila Termoelektrana Ugljevik za poskupljenje struje, ali da se ovo pitanje neće razmatrati do daljnjeg

U Republici Srpskoj neće doći do poskupljenja struje za domaćinstva, izjavio je danas predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Stav Vlade, ističe Višković, jeste da se u ovom momentu nisu stvorili uslovi za poskupljenje. Višković je izjavio i da je Izvršni komitet SNSD-a protiv poskupljenja električne energije za domaćinstva u RS.

Vlada RS nije donijela inicijativu ili odluku o poskupljenju struje, navodi Višković i smatra da u ovom momentu nema prostora za to, prije svega zbog posljedica koje je prouzrokovala pandemije virusa korona.

Naveo je i da se Vlada dobrim dijelom odrekla dobiti koje Elektroprivreda treba da u budžet uplaćuje svake godine, kako bi se građani mogli lakše da prebrode posljedice pandemije.

– Onog trenutka kada se stvore uslovi, zaista treba sjesti i razgovarati o poskupljenju. Kada će to biti, to sada nije tema i ono što je najvažnije, poruka u ovom trenutku, jeste da nema poskupljenja električne energije za građane RS – istakao je.

Višković smatra da je opravdan zahtjev koji je uputila Termoelektrana Ugljevik za poskupljenje struje, ali da se ovo pitanje neće razmatrati do daljnjeg.

– Cijeneći i situaciju koju smo imali sa padavinama u prvom mjesecu ove godine, smatramo da imamo dovoljno potencijala da taj zahtjev koji je došao iz TE Ugljevik na neki način možemo svojim unutrašnjim rezervama da nadoknadimo – pojasnio je Višković.

Član predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da se Vlada RS, zbog potrebe privrednog razvoja, svjesno odlučila da ne povećava cijenu električne energije, čija je potrošnja smanjena usljed pandemije virusa korona.

Dodik je napomenuo i da je cijena struje u RS najniža u Evropi.

– U tim okolnostima cijena proizvođačke struje je narasla i postoje objektivna potreba da cijena struje poraste, ali objektivne mjere EPRS nisu iznad objektivnih potreba stanovništva koji traži da se u ovo vrijeme krize preživi na način da ne bude novih opterećenja. I zato neće biti poskupljenja struje – kaže Dodik.

U Elektroprivredi RS navode da je stav o povećanju cijena električne energije za domaćinstva zasnovan na preciznim analizama i objektivnim razlozima.

Vlada RS, dodaju, je uvažavajući posljedice pandemije virusa korona odlučila da ovaj proces odgodi do daljnjeg.