Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OPREČNE REAKCIJE

Višković kaže da je Milanović jučer dolazio u Derventu da provocira

Banja Luka: Održan sastanak vladajuće koalicije u Republici Srpskoj u prostorijama Glavnog odbora SNSD-a
10.11.2022., Prostorije Glavnog odbora SNSD-a, Banjaluka (BiH) – Predstavnici stranaka koje cine vladajucu koaliciju na nivou Republike Srpske sastali su se danas u prostorijama Glavnog odbora SNSD-a. Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ce konstitutivna sjednica Narodne skupstine Republike Srpske biti odrzana naredni utorak i da je vladajuca koalicija postigla dogovor da kandidat za predsjednika Parlamenta bude lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandic. Dodik je rekao da je na danasnjem sastanku razgovarano o formiranju vlasti u Srpskoj i na nivou BiH i da je dogovoreno 99 posto kadrovskih rjesenja na nivou vladajuce koalicije. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Viškovićev stranački šef jučer pokušao ublažiti “negativne reakcije” na dolazak hrvatskog predsjednika

Premijer entiteta Republika Srpska Radovan Višković prokomentarisao je posjetu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi kao nepotrebnu provokaciju te poručio da je Derventa i prije posjete i nakon posjete “bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i ogromne žrtve koje je srpski narod podnio”.

Višković tvrdi da se Derventa iz ratnog pepela i grada sa gotovo potpuno uništenom infrastrukturom danas uzdigla do privrednog centra regije, sa najvećim brojem inostranih investicija i ostvarenim izvozom, prenosi RTRS.

– Posjeta Milanovića samo nas opominje da nikada ne smijemo zaboraviti koju je žrtvu srpski narod podnio tokom rata da bi, najprije, sačuvali goli život, a poslije okončanja oružanog sukoba, u potpunosti stvorili uslove za život stanovnika Dervente, u kojoj danas zajedno, u miru i uzajamnom poštovanju, žive i privređuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci i ostali narodi – naveo je Višković.

Premijer RS je istakao da “odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika predstavlja nepotrebno provociranje i bolno uznemirivanje stanovnika Dervente, ne doprinoseći boljem razumijevanju i uvažavanju koje nam je prijeko potrebno na ovim prostorima i cijelom regionu”.

Viškovićev stranački šef jučer pokušao ublažiti “negativne reakcije” na dolazak hrvatskog predsjednika.

“Derventa je nesumnjivo u Republici Srpskoj i prije, a i poslije Milanovićeve posjete, a hrvatska vojska je ovdje nesumnjivo gubitnička. Istorija Srba i Hrvata je teška i trebaće godine truda da se premoste razlike i riješe pitanja koja nas razdvajaju. Predsjednik Hrvatske je privržen poštovanju Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske kao političko-pravne činjenice”, poručio je Dodik na Twitteru.

Bornović: “Skandal i nacionalna sramota”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je u Derventu, ali ne da bi sa vlastima Republike Srpske razgovarao Trgovskoj gori, nego da odlikuje HVO, koji je rušio Derventu i ubijao naš narod, poručio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

On je ocijenio da je ovakva posjeta predsjednika Hrvatske u Republici Srpskoj, i Derventi, koja je u ratu skoro do zemlje sravnjena, “skandal i nacionalna sramota” za Srbe i Republiku Srpsku.

Borenović kaže da je to rezultat posebnih, kako navodi, “prijateljskih i strateških veza Dodikovog režima” sa njihovim hrvatskim „prijateljima“ i konstantnog ponižavanja srpskog naroda.

– Milanović bez problema u sred Republike Srpske veliča i odlikuje HVO, a on je bio taj koji je zabranio privatnu posjetu Jasenovcu, našem najvećem stratištu u istoriji, srpskom predsjedniku Vučiću – ističe Borenović.