Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik vlade rs

Višković najavio sastanak sa Novalićem: Vrijeme je za usaglašavanje mjera u BiH

viskovic tegeltija novalic (3)

Višković je istakao da svi u BiH treba da budu svjesni da za virus korona trenutno nema lijeka, ni vakcine

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković upozorava da eventualno uvođenje radikalnih mjera za sprečavanje širenja virusa korona zavisi od stanovništva i smatra da je vrijeme da se viši nivo vlasti u BiH uključi u rješavanje problema izazvanih epidemijom.

Višković je rekao da je danas razgovarao sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem o organizovanju zajedničkog sastanka sa Vijećem ministara, poput onog u Doboju na početku pandemije.

“Doboj bi ponovo trebalo da bude to mjesto, ali je u ovom momentu predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija pozitivan na virus korona pa čekamo da se on izliječi kako bi održali sastanak”, rekao je Višković za BHT1.

On je upozorio da današnja cifra od 69 preminulih u Republici Srpskoj i Federaciji BiH od posljedica virusa korona predstavlja krajnje vrijeme za usaglašavanje i koordinisanje mjera BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske uvjeren je da se u BiH virus korona može staviti pod kontrolu isključivo poštovanjem donesenih mjera, izbjegavanjem proslava i javnih okupljanja, uključujući i predizborne skupove.

“Štab za vanredne situacije Republike Srpske preporučio je i mnoge su političke partije i lideri to uvažili i nisam mogao da primijetim da su bili neki skupovi sa stotinama i hiljadama okupljenih”, konstatovao je Višković, navodeći da su okupljanja u zatvorenom prostoru zamijenjena okupljanjima na otvorenom, uz poštovanje mjera.

Višković je istakao da svi u BiH treba da budu svjesni da za virus korona trenutno nema lijeka, ni vakcine.

Prema njegovim riječima, čak i da je vakcina ispitana i da je na svjetskom tržištu, da bi dobila odobrenje nadležnih institucija i stavljena u promet u BiH potrebno je da prođe skoro mjesec dana za potrebne procedure.

“To još uvijek nemamo, znači ostaje nam da zamolimo građane, jer je to jedina mjera koja se pokazala svugdje u svijetu, da nose zaštitne maske, koriste dezinfekciju, održavaju distancu i izbjegavaju okupljanja. To je jedini poznati recept da smanjimo da se korona više širi na prostoru BiH”, poručio je Višković.

On je upozorio da, osim o zdravlju stanovništva i očuvanju zdravstvenog sistema u oba entiteta, treba razmišljati i o zaštiti ekonomije.

“Sljedeće mjere zavise od nas. Nikome nije u interesu zatvaranje, zaključavanje”, rekao je Višković i pozvao stanovništvo da ne dozvoli zatvaranje poput onog iz marta i aprila.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je naveo da su na današnji dan zdravstveni sistemi u oba entiteta popunjeni oko 80 odsto i da nemaju pretjeranog prostora, zbog čega je potrebno i o tome voditi računa.