Premijer RS-a

Višković najavio veće junske plate zaposlenima u zdravstvu, obrazovanju i policiji

viskovic

Predsjednica Saveza sindikata RS-a pozdravila je najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, te istakla da bi se trebalo razmišljati da, uporedo s tim, dođe i do povećanja iznosa najniže plate u RS-u

Predsjednik Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednicom Saveza sindikata RS-a Rankom Mišić o odluci Vlade da poveća plate radnika u zdravstvu, obrazovanju i policiji, te naglasio da će, u okviru ovog procesa, uskoro biti pokrenuti i zvanični pregovori sa sindikatom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Vlade RS-a premijer Višković je naglasio da će, kako bi se stvorile pravno – formalne pretpostavke za povećanje plata u ovim sektorima, ubrzo uslijediti razgovori sa sindikatom, ali i izmjene više zakona po hitnom postupku kako bi već u julu zaposleni u navedenim sektorima primili uvećanu junsku platu.

“Tokom razgovora sa predsjednicom Saveza sindikata, predsjednik Vlade ukazao je da, uprkos nepovoljnim globalnim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, RS bilježi pozitivne ekonomske pokazatelje, uključujući i rast broja zaposlenih i značajno povećanje prihoda od direktnih poreza”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tokom prošle godine u RS-u zaposleno oko 2.000 radnika više u odnosu na 2019. godinu, dok je u prva tri mjeseca 2021. prihod od poreza i doprinosa na plate povećan za 44 miliona KM.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a pozdravila je najavljeno povećanje plata u javnom sektoru, te istakla da bi se trebalo razmišljati da, uporedo s tim, dođe i do povećanja iznosa najniže plate u RS-u.

Višković je ukazao da je iz budžeta RS-a, od izbijanja epidemije koronavirusa do danas, isplaćeno 218 miliona KM pomoći raznim sektorima, od čega se 74,5 miliona KM odnosi na privredu.

“Podsjetio je da je u 2020. godini iz republičkog budžeta privrednim društvima isplaćeno osam miliona KM, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi kojim je predviđena podrška za poslodavce koji povećaju plate zaposlenim”, zaključuje se u saopštenju.