Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer RS-a

Višković obećao privrednicima isplatu minimalne plate i doprinosa

banja luka protesti privrednici (1)

Dogovorili smo da već u petak sjednemo s ministrom trgovine i ministrom finansija i krenemo u realizaciju onoga što smo danas ovdje dogovorili, rekao je Višković

Privrednim subjektima na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpske kojima je zbog pandemije zabranjen rad prema odluci Republičkog štaba za vanredne situacije biće isplaćena minimalna plata i doprinosi za period u kojem ne budu radili, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjavio je to Radovan Višković, premijer RS-a, nakon sastanka s predstavnicima ugostitelja, frizera i kozmetičara kojima je u sklopu epidemioloških mjera na sedam dana zabranjen rad. Sastanku su prisustvovali i Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Dogovorili smo da već u petak sjednemo s ministrom trgovine i ministrom finansija i krenemo u realizaciju onoga što smo danas ovdje dogovorili”, rekao je Višković te najavio i mogućnost otvaranja frizerskih i kozmetičkih salona.

Željka Cvijanović rekla je da će se ići u postepeno otvaranje čim se za to steknu uslovi.

“Sad gledamo kako da svi preživimo ove mjere. Ono što je otvorena mogućnost jeste upravo njihov pristup Garantnom fondu koji smo kreairali na početku pandemije kao podršku”, rekla je Cvijanovićeva.

Dalibor Šajić, predsjednik udruženja “HoReCa”, rekao je da se nada da će u petak naći način kako da pomognu svim radnicima u ovom sektoru.

Za vrijeme održavanja sastanka u Palati Republike ispred su se okupili ugostitelji i frizeri, a po završetku sastanka mnogi od njih bili su nezadovoljni ishodom sastanka.

“Nažalost mislim da do petka neće ništa da urade, ljudi koji žive od turizma i ugostiteljstva apsolutno ne vjeruju ništa. I prošlo vrijeme kad smo bili zatvoreni nisu ispoštovali sve što su obećali”, rekao je Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu u RS-u i dodao da misli da je u pitanju “jedna šarena laža”.

Naveo je da oni kojim je zabranjen rad nemaju od čega da prežive i da plate račune.

“I ovo sada što su obećali mislim da neće ispuniti, nisu u mogućnosti, nisu u stanju, plašimo se da će i ovo stanje da bude na duži vremenski period”, rekao je Tatić.

Goran Kurtinović iz Udruženja HoReCA rekao je da će sljedeći sastanak s predstavnicima entitetske vlasti biti organizovan u petak do kada se neće okupljati članovi Udruženja.

Neki od ugostitelja koji su se okupili danas rekli su da će doći i sutra u 12 časova da izraze svoje nezadovoljstvo. Navode da nisu sporne epidemiološke mjere nego što im je zabranjen rad, a izostaje pomoć nadležnih.