BiH

predsjednik vlade rs

Višković: Potrebna solidarnost javnog sa realnim sektorom

26/03/2020

Članovi Vlade RS odreći će se polovine martovskih ličnih primanja, a odricanje je preporučeno i ostatku javnog sektora osim zdravstva

Na današnjoj sjednici Vlade RS-a donesena je odluka da će se članovi Vlade RS-a odreći 50 posto ličnih primanja za mart i taj novac uplatiti u Fond solidarnosti RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjavio je to Radovan Višković, premijer RS-a na konferenciji za novinare u Banjaluci. Istovremeno Vlada RS-a donijela je preporuku za sve zaposlene u javnom sektoru izuzev zdravstvenog sektora, da se dobrovoljno odreknu dijela svojim primanja.

“Naša preporuka da za primanja do 1.000 KM to bude do pet posto od neto plate, a za primanja preko 1.000 KM do deset posto”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima preporuka ili sugestija svim izabranim i postavljenim licima iz RS koji vrše javne funkcije, državnim službenicima, namještenicima, te direktorima javnih preduzeća, ustanova i fondova da se odreknu dijela svoje neto plate za mart u iznosu do 20 posto u korist Fonda solidatnosti za obnovu RS.

“Naša preporuka ide i da se sve naknade za upravne, nadzorne odbore i odbore za reviziju, za mart uplate na Fond solidarnosti”, kazao je Višković.

Naglasio da će sredstva koja se na taj način prikupe imati isključivu namjenu za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su direktno pogođeni mjerama i situacijom vezanom za korona virus.

“Po okončanju marta kad budemo imali tačne procjene koliko imamo gubitaka preuzimaćemo dodatni niz mjera, ali u ovom momentu želimo da pozovemo prije svega ljude u javnoj administraciji, službama, ovdje su uključene i lokalne zajednice, svi fondovi, institucije da pokažemo solidarnost sa radnicima u realnom sektoru”, kazao je Višković.

Za radnike koji su direktno pogođeni odlukama poput ugostitelja, trgovaca, malih preduzetnika gdje se naložila zabrana rada, dogovor sa tim udruženjima i asocijacijama će biti da poslodavci isplate neto platu, a razlika do bruto plate ići će na teret Vlade RS – budžeta.

Premijer RS-a je naveo i da se uspostavlja fonda za pomoć privredi koji će vjerovatno biti u funkciji u maju.

Višković je rekao da kada je u pitanju aranžman sa MMF-om od 165 miliona eura da se očekuje polovinom aprila, a da sredstva budu operativna i za RS i Federaciju BiH.

“Ne može niko očeivati da ćemo moći 100 posto namiriti štete koje su pretrpili, ali ćemo se solidarisati sa svima i svima priteći u pomoć kako bi spasili realni sektor”, kazao je Višković.

On je zamolio sve poslodavce i radnike da imaju strpljenja i razumijevanja jer će svima, u skladu sa mogućnostima priteći u pomoć.

Na današnjoj redovnoj sjednici Vlade RS-a donesene su i odluke vezane za prevazilaženje posljedica virusa korona u RS. Jedna od mjera je privremena odgoda plaćanja poreskih obaveza, obaveza po osnovu poreza na dobit i sve naknade koje proističu iz završnog računa koji su privredni subjekti u RS po zakonu bili dužni da urade do 31. marta, privremeno se odgađaju do 30. juna.

“Svi koji traže ovu olakšicu za svoje preduzeće u obavezi su da ostave pisanu izjavu Poreskoj upravo i dobiju odobrenje”, rekao je Višković

Rate dospjele prema direktnim ili indirektnim plasmanima Investiciono-razvojne banke RS prema privrednim subjektima takođe se prolongiraju na tri mjeseca.

Višković je rekao da sve naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije ističu 30. marta, da će se tog datuma razgovarati o produženju mjera za narednih 15 dana, a da će neke mjere biti korigovane, prvenstveno mjera vezana za ograničavanje cijena određenih proizvoda kao i mjera zabrane kretanja za starije od 65 godina. Naime, njima će biti odobreno da se kreću u određeno vrijeme određenih dana u sedmici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.