Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer bh. entiteta

Višković: Uskoro bi moglo da bude vakcinisano 50 posto građana RS

Sarajevo: Masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa u dvorani Zetra
21.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U tijeku je cijepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina u sarajevskoj dvorani Zetra. Do sada je cijepljeno oko 400 gradjana. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

On je naglasio da je do sada u Republiku Srpsku, bez ove pošiljke, stiglo oko 580.000 doza, te dodao da se narednih dana očekuje još donacija

Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković rekao je da će narednih dana biti podignuti kapaciteti domova zdravlja i bolnica i svi raspoloživi resursi iz medicinskog sektora za vakcinaciju protiv koronavirusa, te da bi u narednom periodu moglo da bude vakcinisano 50 posto građana RS.

Višković je pozvao građane Republike Srpske, bez obzira na dob i pol, da iskoriste svoje zakonsko pravo i da se vakcinišu jer je to, kako je naglasio, jedini način zaštite i borbe protiv koronavirusa.

Premijer RS, koji je danas u Banjoj Luci dočekao kontingent od 290.000 doza vakcina protiv koronavirusa, od čega 240.000 kineske “Sinopharm” i 50.000 “Sputnik V”, naveo je da je riječ o najvećoj pojedinačnoj pošiljci za RS.

On je naglasio da je do sada u Republiku Srpsku, bez ove pošiljke, stiglo oko 580.000 doza, te dodao da se narednih dana očekuje još donacija.

“Narednih dana trebalo bi da stigne i 50.000 doza ruske vakcine ‘Sputnik V’, druga doza, čime bi RS imala više od milion vakcina, što znači da bi u nekom narednom periodu moglo da se vakciniše 50 posto građana”, rekao je Višković.

Višković je kazao da je vakcinacija počela i u privredim subjektima, te podsjetio da koronavirus nije samo uticao na zdravlje ljudi, već i na ekonomiju.

“Zaštitom zaposlenih, mi u suštini štitimo ekonomiju RS. U narednom periodu maksimalno ćemo dići kapacitete domova zdravlja i bolnica i sve raspoložive resurse iz medicinskog sektora uključiti u vakcinaciju, kako bismo u narednih mjesec dana utrošili barem ovih 500.000 doza koje imamo na raspolaganju”, naveo je Višković.

On je rekao da u skladištu “Krajinagrupe” u Banjoj Luci ima 203.000 doza, a nešto ima i u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, tako da RS, prema njegovim riječima, u ovom momentu ima dovoljno doza vakcina protiv koronavirusa.

Višković je dodao da će narednih dana biti organizovani vakcinalni punktovi gdje će građani moći da se vakcinišu bez pozivanja i zakazivanja termina.

“Kao što je poznato, vakcinacija u RS je dobrovoljna i ne možemo nikoga natjerati da se vakciniše, ali apelujemo da to svi učine jer time jedino mogu biti zaštićeni od novog delta soja, kojeg već ima i u BiH i u okruženju. Ne bismo željeli da budemo zatečeni, kako se u medijima navodi, u četvrtom talasu. Želimo da zaštitimo što više građana RS i da u tom novom talasu što manje ljudi bude podložno obolijevanju od virusa korona”, naveo je Višković.