Vjeroučitelji u borbi protiv trgovine ljudima u BiH

BiH

vjeroucitelji_trogovina_ljudi_ (1)

Caritas Bosne i Hercegovine je u okviru Katehetske škole, koja je održana 21. i 22. juna ove godine, predstavio program borbe protiv suzbijanja trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

Program je predstavljen u Katoličkom školskom centru u Sarajevu, kojom prilikom je upriličena radionica za 150 vjeroučitelja iz Banjolučke i Vrhbosanske (nad)biskupije o temi „Trgovina ljudima – Moderno ropstvo“, kao svojevrsna edukacija o opasnostima, rizicima i prevenciji trgovine ljudima u BiH unutar projekta „Jačanje lokalnih kapaciteta u suzbijanju trgovanja ljudima IX“.

Vjeroučitelji su dobili i priručnik za nastavnike u osnovnim i srednjim školama o prevenciji u cilju jačanja svijesti o opasnostima trgovine ljudima.

Također je potpisan Memorandum o suradnji između Caritasa BiH i Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije u cilju osnaživanja prevencije i zaštite od trgovine ljudima te podizanja svijesti o trgovini ljudima u osnovnim i srednjim školama u BiH kroz konfesionalni vjeronauk, odnosno uključivanjem vjeroučitelja u borbu protiv trgovine ljudima.

Sukladno vlastitoj misiji i viziji, obje institucije su suglasne da zajednički surađuju u promicanju borbe protiv trgovine ljudima u BiH, te promiču ljudska prava i dostojanstvo života, saopćeno je iz Caritasa BiH.