zločini u Kotor-Varoši

Vještakinja tvrdi da Radenko Keverović nije sposoban putovati ni pratiti suđenje

tuzilastvo-bih-sud

U optužnici je navedeno da je Keverović bio policajac u Kotor-Varoši

Radojka Golijan, vještakinja medicinske struke, izjavila je da Radenko Keverović, optužen za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, nije sposoban dolaziti niti pratiti suđenje u Sudu Bosne i Hercegovine.

Vještakinja Radojka Golijan je na ročištu u Sudu BiH kazala da je pregledala nalaze optuženog te je zaključila da s trenutnim zdravstvenim stanjem nije sposoban dolaziti u Državni sud niti pratiti suđenja.

“Ovi nalazi su pokazali da je stanje pogoršano”, rekla je Golijan, kao i da Keverović ne smije biti izložen bilo kakvom fizičkom ili psihičkom naporu, te da mora odmarati.

Tužilac Mersudin Pružan nije imao dodatne prijedloge za nastavak ovog suđenja, a Sud Bosne i Hercegovine će donijeti odluku o predmetu u zakonski propisanom roku.

Keveroviću se sudilo zajedno sa Savom Tepićem, Duškom Vujičićem, Duškom Maksimovićem i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši, ali je u aprilu 2019. njegov predmet odvojen zbog zdravstvenog stanja.

U optužnici je navedeno da je Keverović bio policajac u Kotor-Varoši.

Sa Tepićem i ostalima je bio optužen i Dragoslav Bojić, koji je, prema optužnici, bio komandir policije u Kotor-Varoši, ali je u aprilu 2016. njegov predmet izdvojen zbog zdravstvenog stanja, dok je u odnosu na Radeta Škorića u decembru 2014. postupak obustavljen zbog smrti optuženog.