Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropsko prvenstvo

Francuzi poslali Srbe kući, a Hrvate u drugi krug

New Project – 2022-01-17T220940.981

Iz grupe C u drugi krug će Francuska prenijeti dva boda, a Hrvatske će otići bez bodova

Francuska je pobijedila Srbiju (29:25) u okviru trećeg kola grupne faze EP i s maksimalne tri pobjede izborila drugi krug Evropskog prvenstva, a time je pomogla i Hrvatskoj da izbori narednu fazu takmičenja.

Hrvatskoj je nakon rušenja Ukrajine trebala pobjeda ili remi Francuske u okršaju protiv Srbije.

Francuzi su pokazali snagu i potpuno nadigrali Srbiju, koja je u prvom poluvremenu zabila samo sedam golova.

Iz grupe C u drugi krug će Francuska prenijeti dva boda, a Hrvatske će otići bez bodova.

Te dvije ekipe će u novu grupu s dvije najbolje ekipe iz grupe A Danskom i Crnom Gorom, te i iz grupe B (za prolaz se bore Island, Mađarska i Nizozemska, čak i Portugal ima neke teoretske šanse, utakmice se igraju u utorak).

Šveđanima dosta remi

Šveđani su s remijem (27:27) protiv Čeha prošli u narednu rundu zahvaljujući boljoj gol razlici od svojih večerašnjih protivnika (obje ekipe imale su po tri boda na kraju grupne faze).

Prije njih u grupi u kojoj je igrala i BiH, to je napravila Španija. Podsjećamo, Španci su slavili i u trećem susretu protiv BiH s 28:24 i prošli dalje s maksimalne tri pobjede. BiH i Češka su završile svoj nastup na EP.

Norvežani su se u grupi F pridružili Rusima u drugom krugu. Za to im je bila dovoljna pobjeda nad Litvom 35:29. Dalje idu i Danci u grupi A, s maksimalne tri pobjede u grupi. Večeras su bili bolji od Sjeverne Makedonije 31:21. Iz ove grupe dalje idu i Crnogorci.