Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada definirala mjesečne naknade za RNG igre i automate (VIDEO)

hadzimehanovic

Utvrđivanjem izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću Vlada Federacije BiH predložila je da se mjesečna naknada za priređivanje igara klađenja zasnovanih na snimljenim i kompjuterski generiranim događajima (tzv. RNG igre) propiše u visini 20 posto od osnovice (osnovica = uplata – isplata igračima).

Ranije je bilo predloženo da se RNG klađenja tretiraju na način da se kod uplata utvrdi naknada od pet posto.

Potvrdio je to pomoćnik federalne ministrice finansija Hajrudin Hadžimehanović novinarima nakon što je Federalna vlada na današnjem zasjedanju utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

Također propisana je i mjesečna naknada za priređivanje igara na sreću na automatima u visini 15 posto od osnovice koju predstavlja zbir obračuna svih automata po principu osnovica = ukupna uplata – ukupna isplata.

– Zadržavanjem stope 25 posto od osnovice u velikoj mjeri dovela bi se u pitanje likvidnost poslovanja subjekata. Naime, priređivači igara na sreću na automatima su pored obaveze plaćanja paušalnih naknada za postavljanje novih automata kao i troškova obaveznog redovnog tehničkog pregleda automata, u većini kantona Federacije BiH, dodatno opterećeni obavezama plaćanja poreza na imovinu na svaki postavljeni automat (prema kantonalnim zakonima o porezu na imovin) – objasnio je Hadžimehanović.

Visina navedenih naknada utvrđena je na osnovu usuglašavanja Ministarstva finansija FBiH i Ureda premijera, a nakon provedene javne rasprave.

Izmjene i dopune vršene su s aspekta najnovijih rješenja oporezivanja igara na sreću pri čemu je zadržan progresivni sistem oporezivanja dobitaka od igara na sreću. Na taj način oni koji dobiju ili zarade više trebaju platiti i više poreza.

– Svi dobici su oporezovani sa stopom od 10 posto do 2.000 KM, zatim 15 posto od 2.000 do 8.000 KM, 20 posto od 8.000 do 100.000 KM i stopom od 30 posto oporezovani su dobici viši od 100.000 KM. Naprmijer, kada igrač ostvari dobitak do 2.000 KM umanjuje se za njegovu uplatu i dobije se osnovica za oporezivanje po stopi od 10 posto – naglasio je.

Osim toga, brisan je član, kojim je bila predviđena dopuna važećeg teksta Zakona o igrama na sreću na način da se utvrđuje obaveza svake zaposlene osobe kod priređivača da u postupku inspekcijskog nadzora zaprimi sva akta inspektora.

Ovo pitanje je, smatra Vlada, u dovoljnoj mjeri uređeno Zakonom o upravnom postupku i Zakonom o inspekcijama u FBiH, koji se primjenjuju u postupku inspekcijskog nadzora koji provodi Porezna uprava Federacije BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

U pogledu kaznenih sankcija Vlada je predložila dopunu odredbi u vezi s propisivanjem sankcije za neprimjenjivanjem propisanih pravila o obaveznom društveno odgovornom priređivanju igara na sreću.

Period obaveznog arhiviranja i čuvanja isplaćenih tiketa u digitalnom zapisu propisan je u trajanju od dvije godine. To je u skladu s rokovima čuvanja poslovne i finansijske dokumentacije propisanim u Zakonu o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH.

Ukoliko navedene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću budu prihvaćene u oba doma Federalnog parlamenta, njihovom primjenom trebalo bi doći do zaštite igrača, suzbijanja kriminalnih radnji i izdvajanja sredstava za humanitarne potrebe.