Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez udruženja penzionera FBiH

Vlada FBiH će zbog krize uzeti 60 miliona KM od penzionera: “Valjda će nam nekad to isplatiti”

penzioneri-penzija-korona

Vlada FBiH predloženim zakonom penzionerima mjesečno namjerava uzeti oko pet miliona, a godišnje oko 60 miliona KM. Penzioneri sada ne prave problem, jer se prvo štedi na njima, no očekuju da se ovi iznosi vode kao dugovanja prema njima i da im kada dođe do stabilizacije budžeta taj novac bude isplaćen

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH održao je sinoć telefonsku sjednicu na kojoj je razmatrana aktuelna situacija zbog pandemije koronavirusa u BiH, a koja se itekako odražava na živote penzionera, potvrdio je za Fokus.ba Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH. Mehić kaže da je bilo govora i o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je utvrdila Vlada Federacije BiH, a prema kojem u ovoj godini nema usklađivanja penzija, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća.

Premda su vlasti na ovaj način pokazale da su nedostatak i uštede novca u budžetu spremni napraviti prvo “preko leđa” najugroženijih kategorija, a da nisu iskazale volju da umanje svoja itekako visoka primanja, Mehić kaže da su penzioneri svjesni težine situacije i da očekuju da svi podjednako podnesu teret krize.

– Kada je u pitanju ovaj zakon mi smo zaključili da nema zakona koji nema mana i dobrih strana. Međutim, rukovodstvo Saveza smatra da naša populacija kao sastavni dio društva moramo dijeliti sudbinu tog društva. Prema tome, nikako ne stavljamo sebe ispred ostalih, nego dijelimo sudbinu društva. Samo bi isto tako željeli da u diobi te sudbine podjednako svi podnesemo teret svih kriza –kaže Mehić.

No, na opasku da su se u javnosti mogle čuti informacije i o tome da su poslodavci tražili umanjenje penzija, te da Vlada FBiH nije kroz zakon konkretizirala smanjenje plaća ministara, parlamentaraca i drugih imenovanih i izabranih zvaničnika čija mjesečna primanja premašuju i 5.000 KM, nego je odmah zakinula pravo penzionerima njihovo stečeno pravo, Mehić ponavlja da teret krize svi moraju podnijeti.

-Mi nismo dobili zvaničnu informaciju o tome da su poslodavci tražili umanjenje penzija i za nas je to za sada informacija “rekla –kazala”. Vidjet ćemo šta na ove prijedloge Vlade FBiH kaže Parlament FBiH, a mi smatramo da ono što je najavljivano, a to je da će biti kresanja i plata zvaničnika i da će se umanjiti izdavanja za stranke i uopšteno smanjenje javne potrošnje da će i to biti ispoštovano. Jer, samo tako možemo izaći iz ovoga – poručuje Mehić.

Dalje, on pojašnjava koliko bi to novca Vlada FBiH uštedjela na penzionerima ukoliko Prijedlog zakona prođe, te kaže da penzioneri očekuju da im se ono što im se uzme, u neka bolja vremena i vrati.

– To usklađivanje naših penzija, a sada ga je trebalo obznaniti 15. aprila, inače se vrši na način da se uzme zbir od 50 posto rasta procenta BDP-a u prošloj godini i cijene troškova život. Ta dva podatka daje statistički zavod i prema podacima koje ja imam, negdje u prošloj godini rast BDP-a je bio oko 2,3 posto. Ne znam koliki su troškovi života, ali kada se to dvoje zbroji i podijeli, to usklađivanje penzija ne bi iznosilo ni tri posto. Ako uzmete sada koliki su iznosi naših penzija mjesečnih, negdje oko 175 miliona i to ako uzmete nepuna tri posto to je znači mjesečno negdje oko pet miliona, a za godinu oko 60 miliona. Taj bi se iznos na ovaj način od nas ostavio u budžetu za pomoć drugim subjektima. Dakle, mi smo mišljenja, ponavljam, da dijelimo sudbinu društva, a isto tako mi zahtijevamo, ako sve ovo čudo prođe, ako se stvore uslovi da se budžet normalizira da se ovaj naš iznos vodi kao dug i da se nama kada se za to stvore uslovi to isplati – zaključuje Mehić u razgovoru za Fokus.ba.