Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH dala saglasnost na Prednacrt reformske agende

BiH

vlada fbih

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu dala saglasnost na Prednacrt reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, te za potpisivanje ovog dokumenta ovlastila federalnog premijera.

Federalna vlada je, dakle, prva u BiH koja je usvojila Reformsku agendu koja je na tragu britansko-njemačke inicijative.

Reformska agenda utvrđuje glavne planove Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske i s njima vezane reforme.

O prioritetima reforme razgovarano je na sastanku održanom na Jahorini 11. maja 2015. godine s međunarodnim finansijskim institucijama (MFI) i EU, a namjena Agende je da reflektuje zaključke koji su doneseni tom prilikom. Reforme bi, također, mogle predstavljati osnovu za pregovaranje o pojedinim programima finansijske i tehničke pomoći od MFI i EU.

Pored toga, Reformska agenda je tijesno usklađena s ciljevima novog pristupa Evropske unije i u skladu je s Programom ekonomske reforme kao fundamentalnim elementom za stimulisanje sveobuhvatnih strukturnih reformi u cilju održavanja makroekonomske stabilnosti i podsticanja rasta i konkurentnosti.

Implementacija Reformske agende će odmah početi. Veliki set srednjoročnih prioriteta sažet je u set specifičnih inicijalnih mjera koje će biti pripremljene i implementirane do kraja 2015. godine i početka 2016. godine.

Reformska agenda odnosi se na šest oblasti: javne finansije, oporezivanje i fiskalna održivost, zatim poslovni ambijent i konkurentnost, tržište rada, reforma socijalne zaštite i penzijskog osiguranja, vladavina zakona i dobro upravljanje, te reforma javne uprave, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.