BiH

održali dvije sjednice

Vlada FBiH ipak osigurala sredstva za nabavku vakcine protiv COVID-19

18/12/2020

U informaciji je i naglašeno i da do 11. decembra godine ovo federalno ministarstvo nije imalo informaciju o krajnjem roku za uplatu ostatka iznosa sredstava za nabavku vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnje dvije hitne, telefonski održane sjednice, zakazane na zahtjev federalnih ministara zdravstva i finansija, donijela Odluku o preraspodjeli sredstava od 11.700.000 KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva finansija na Federalno ministarstvo zdravstva, a s ciljem omogućavanja plaćanja preostalog dijela finansijskih sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam.

Prethodno je Vlada zadužila ovo ministarstvo da Federalnom ministarstvu finansija uputi zahtjev kako bi bio hitno pripremljen Prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava.

U danas usvojenoj informaciji Federalnog ministarstva zdravstva je navedeno da je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine 18. decembra dostavilo, uz posljednji poziv na plaćanje, obavijest da je produžen rok za uplatu do 21. decembra.

U informaciji je i naglašeno i da do 11. decembra godine ovo federalno ministarstvo nije imalo informaciju o krajnjem roku za uplatu ostatka iznosa sredstava za nabavku vakcina, niti je on definiran u Sporazumu o međusobnim pravima i obavezama u vezi s nabavkom bakcina putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX), saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

COVAX mehanizam je važan stup u globalnoj saradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa vakcinama protiv COVID-19. COVAX-om zajednički upravljaju Globalna alijansa za vakcinisanje (GAVI), Koalicija za inovacije epidemijske spremnosti (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.