Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakon je jasan

Vlada FBiH je mogla uskratiti saglasnost za stečaj u “Zraku”

dzindic zrak

Međutim, oni su namjerno propustili da u tih 30 dana daju svoj odgovor da kažu da nisu za stečaj. Razgovarali smo s direktorom Nedžadom Koldžom i on je rekao da su oni (iz Vlade FBiH, op.a) poslali odgovor da su za predstečaj, a njih niko to nije ni pitao, tvrde za Fokus iz Sindikata “Zraka”

Pokretanje stečaja u firmi namjenske industrije “Zrak” u Sarajevu, bez obzira na to ko ga pokrenuo, u isključivoj je nadležnosti Vlade Federacije BiH i bez njene očitovane ili prešutne saglasnosti stečaj “Zraku” ne može biti proveden.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Naime, Zakon o stečaju FBiH, jasno kaže da je “za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom koji proizvodi naoružanje i vojnu opremu potrebna prethodna saglasnost Vlade Federacije, na prijedlog federalnog ministra energije, rudarstva .

– Ako Vlada Federacije ne uskrati svoju saglasnost za otvaranje stečajnog postupka u roku od 30 dana od dana dobijanja obavijesti stečajnog sudije o pokretanju prethodnog postupka, smatra se da je saglasnost data- navodi se u Zakonu o stečaju FBiH.

Samo ova odredba Zakona o stečaju FBiH potpuno raskrinkava nemušta i bahata saopćenja i Vlade FBiH i federalnog ministra energije, rudarstva Nermina Džindića koji su ovih dana pokušali skinuti sa sebe odgovornost, obrazlažući da su stečaj “Zraka”pokrenuli radnici,uglavnom bivši, a ne Vlada FBiH.

– S ciljem objektivnog i istinitog informiranja javnosti, ističemo da su stečajni postupak kompanije „Zrak“ pokrenuli radnici, od kojih je većina bivših, i to putem svojih advokata. S obzirom na tu činjenicu i u skladu sa zakonskim propisima, o daljem postupku i statusu „Zraka“ odlučit će nadležni sud, a ne Vlada Federacije BiH- poručili su iz Vlade FBiH.

Istovremeno, ministar Džindić koji inače godinama izbjegava novinarske upite, naročito one u vezi s firmama namjenske industrije od kojih većina u FBiH “grca” u problemima požurio je kako se navodi “sam se javiti” redakciji Klixa, te je u izjavi za taj medij negirao bilo kakvu odgovornost za pokretanje stečaja u “Zraku”.

Džindić: Amnestira I sebe I Vladu FBiH od odgovornosti , iako ej vlada većinski vlasnik “Zraka” (Foto: Fena)

Prešutio je Džindić da tom prilikom kaže da li su se Vlada FBiH i on kao resorni ministar očitovali,a na poziv Općinskog suda Sarajevo o tome da li su uskratili saglasnost za otvaranje stečajnog postupka.

NAMJERNO PROPUSTILI ROK ?

Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije „Zraka“ za Fokus kaže da je Vladi FBiH poslat dopis iz Općinskog suda u Sarajevu u kojem je traženo očitovanje Vlade kao većinskog vlasnika firme „da li su za to da se u „Zraku“ provede stečaj“, te da su se o tome trebali očitovati u roku od 30 dana.

– Međutim, oni su namjerno propustili da u tih 30 dana daju svoj odgovor da kažu da nisu za stečaj. Razgovarali smo s direktorom Nedžadom Koldžom i on je rekao da su oni (iz Vlade FBiH, op.a) poslali odgovor da su za predstečaj, a njih niko to nije ni pitao. Njih je Sud pitao, jesu li ili nisu za stečaj, a ne da daju prijedlog za što su oni. Tako da što se toga tiče apsolutni je krivac Vlada FBiH, i resorno ministarstvo. Nama nije jasno kako se odnose tako prema jednoj firmi namjenske industrije i apsolutno se ne mogu amnestirati od odgovornosti. Iz Vlade mogu i danas da zaustave taj stečaj, znači da samo jedno pismo pošalju i da se pozovu na zakone koji tretiraju u konsolidaciji i naoružanju kojima je obuhvaćen i „Zrak” – kaže Kominlija.

Kominlija: u Sindikatu “Zraka” tvrde da je Vlada FBiH namjerno propustila rok za izjašnjenje, a potom se izjasnila da je za predstečaj (Foto: Novigradsarajevo.ba)

Podsjećamo, informacije o predstečajnom postupku u „Zraku“ čija se imovina procjenjuje na oko 40 miliona KM, stigle su u vrijeme kada se nakon dugogodišnje agonije u tom preduzeću potpisao ugovor s firmom “Hirtenberger”, za koju u Sindikatu kažu da je riječ o evropskom renomiranom proizvođaču vojne opreme.

No, ministar Džindić je u izjavi za Klix omalovažio taj ugovor kazavši da je “štetan” i da od njega ne bi bilo nikakve zarade.

U Sindikatu “Zraka” ne slažu se sa Džindićevim ocjenama.

– Takve ocjene ne stoje i to je nevjerovatno. Znamo mi šta se sve radilo u ovoj firmi, pa nisu govorili da je štetno, a sad odjednom je ovaj ugovor štetan. Riječ je o ozbiljnoj evropskoj firmi i taj ugovor nikako nije štetan – kaže Kominlija.

DUGOVANJA RADNICIMA 4,5 MILIONA KM

Ukupna dugovanja prema radnicima koji su pokrenuli stečaj, kaže Kominlija kreću se oko 4,5 miliona KM, ali prema njegovom mišljenju, to nije mogao ni smio biti razlog za pokretanje stečaja u „Zraku“.

– Naravno da podržavamo izmirenje dugovanja prema svakom radniku, ali taj problem je prisutan već 15 godina. Moglo se naći rješenje da je Vlada FBiH to htjela. Da su godišnje izdvajali po 300.000 KM do sada bi riješili taj problem, ali nije bilo volje ni spremnosti za to. Imate firmi koje duguju po 100 miliona po raznim osnovama, pa ne idu u stečaj – ističe Kominlija.

Faksimil dijela Zakona o stečaju FBiH : Za otvaranje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom koji proizvodi naoružanje i vojnu opremu potrebna prethodna saglasnost Vlade Federacije

Premda iz Vlade FBiH žele sa sebe skinuti svu odgovornost za stanje u „Zraku“ činjenica je da je Vlada kao većinski vlasnik morala bolje upravljati s ovim preduzećem i voditi računa o njegovom poslovanju. Evidentno je da je bilo nekih sporadičnih ulaganja i pokušaja finansijske konsolidacije ovog privrednog društva, ali očito je da su bili nedovoljni.
Stoga, Vlada FBiH nema nikakvog opravdanja što nije više vodila računa o poslovanju ne samo “Zraka” nego i drugih firmi iz oblasti namjenske industrije čiji su radnici zbog brojnih problema u više navrata u 2022. protestirali u preduzećima u kojima rade, a i ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Drugo je pitanje, ima li nečijeg ličnog interesa da “Zrak” ode u stečaj? Jedina nada je da će te planove otkriti, a i osujetiti nova vlast na čije se formiranje čeka, a nakon što je aktuelna Vlada FBiH “stolovala” osam godina.

Uzimajući u obzir i činjenicu da je prema zvaničnim podacima izvoz namjenske industrije BiH u 11 mjeseci 2022. iznosio 263 miliona KM, što je za 8,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine, samo dokazuje da itekako postoji potreba da Vlada FBiH uloži maksimalne napore da riješi probleme u firmama namjenske industrije koje su među rijetkim preduzećima u kojima ima većinsko vlasništvo a koje imaju potencijal za napredak i pozitivno poslovanje.