poznato lice

Vlada FBIH Julardžiji odobrila 13,5 hiljada KM za opremanje kancelarija

Ekrem-Julardžija-600×338

Firme u vlasništvu Saveza fiktivno su zapošljavale osobe sa invaliditetom da bi mogle dobiti poticaje od federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

“Na prijedlog federalnog ministra rada i socijalne politike, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 247. sjednici, održanoj 15.12.2020. godine, donosi Odluku o uvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela Prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Odobrava se raspodjela dijela prihoda u iznosu od 1.496.437,75 KM uplaćenih u Budžet Federacije Bosne i Hercegovine u 2019. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću”, navedeno je u Odluci Vlade FBiH objavljenoj u Službenom glasniku FBiH, piše Žurnal.info.

Na spisku dobitnika sredstava od na 81. mjestu nalazi se Savez ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona. Odgovorno lice Saveza je Ekrem Julardžija. Za projekat “opremanje kancelarija Saveza RVI SBK i njegovih članica i organizacija ljetovanja za najugroženije RVI i druge OSI” ovom udruženju odobreno je 13.518,51 KM.

Krajem septembra i Federalno ministarstvo kulture i sporta, putem Transfera za sport od značaja za Federaciju BiH, odobrilo je Savezu RVI SBK 5.000 KM za “organizaciju IX Državnog prvenstva invalida FBiH u pikadu (Fojnica – Oktobar 2020) i organizacija XIX Kup takmičenja u streljaštvu za OSI – FBiH (Donji Vakuf 20 – 21.11.2020.)”.

Žurnal je ranije pisao da je i firma u vlasništvu Saveza RVI SBK Apel promet dobila subvencije od Vlade SBK. Na spisku privrednih subjekata koje će dobiti subvencije Vlade SBK pod rednim brojem 121 nalazi se firma “Apel promet”. Vlada SBK subvencionirat će neto plate za 12 radnika ove firme sa 215 KM.

Pored ove firme Savez ima još jednu firmu RVI Prevoz. Početkom godine Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ovoj firmi dodijelio je 23.850 KM poticaja. Novac su dobili za “održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba sa invaliditetom”.

Zbog “izloženosti” predsjednika RVI SBK i direktora Apel prometa Ekrema Julardžije, koji je javno priznao da svim zaposlenima u svojim firmama uzima veći dio plate, izostali su poticaji za ovu firmu od Fonda. Umjesto “Apel prometa” novac je dobila druga firma istih vlasnika. Javna je tajna da je Savez RVI SBK, ali i firme u vlasništvu Saveza, društvo jednog lica- Ekrema Julardžije.

Zbog te činjenice podsjetiti ćemo javnost kako je predsjednik Saveza RVI SBK raspolagao sa budžetskim novcem namijenjenim za plate radnika.

Firme u vlasništvu Saveza fiktivno su zapošljavale osobe sa invaliditetom da bi mogle dobiti poticaje od federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Svi zaposlenici su morali potpisati izjave da će se dobrovoljno odreći većeg dijela plate za potrebe firme. Nakon isplate, radnici su morali vraćati novac u firmu. Za svaku vraćenu platu dobijali su priznanice od firme.

Kada je krajem prošle godine tadašnji zaposlenik Apel prometa Mustafa Kovačević za Žurnal ispričao da je veći dio plate morao vraćati u firmi, a sebi ostavljati 100 KM dobio je prijetnje od direktora Julardžije. Tadašnji predsjednik Saveza RVI SBK i sadašnji v.d. direktor Apel prometa Ekrem Julardžija u saopćenju za javnost otvoreno je zaprijetio da će poduzeti mjere protiv radnika koji su medijima dostavili izjave o vraćanju plate. Mustafa Kovačević dobio je otkaz i savjet da svoja prava traži na sudu.

Ohrabren podrškom i izostankom reakcije nadležnih institucija i Tužilaštva Ekrem Julardžija otišao je i korak dalje. Podnio je krivičnu prijavu protiv Mustafe Kovačevića zbog neovlaštenog snimanja. Nakon objave snimka ponovo je u medijskim nastupima priznao da su godinama svi radnici zaposleni u firmi Apel promet i RVI Prevoz morali vraćati veći dio plate. Fiktivno su zapošljavali osobe sa invaliditetom da bi dobijali poticaje od federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Javno priznanje ni obilna dokumentacija nisu bili dovoljni Tužilaštvu Srednjebosanskog kantona da liše slobode Ekrema Julardžiju i njegove saradnike.

Ekrem Julardžija još uvijek je član Upravnog odbora federalnog Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Njegove firme i dalje dobijaju sredstva iz budžeta.

A ko se još sjeća Mustafe Kovačevića?