Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH o problemima finansiranja zdravstva

vlada-fbih-sjednica12

Vlada Federacije BiH usvojila je danas Informaciju o problematici finansiranja sektora zdravstva u Federaciji BiH, sa osvrtom na kliničke centre i potrebu saniranja utvrđenih gubitaka zdravstvenog sektora.

S tim u vezi, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo zdravstva da, u saradnji sa ovlaštenim resornim federalnim ministarstvima, pripremi Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, i da se donošenje ovog zakona kandidira u hitnoj proceduri.

Resorno federalno ministarstvo također je obavezano da poduzme aktivnosti na pripremi prijedloga projekta prestrukturiranja zdravstva u FBiH, s procjenom troškova i mogućih izvora finansiranja, te da ga kandidira u Program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine 2017.-2019., kao i da, u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, od Vlade Federacije BiH pribave mišljenje i stav vezano za odredbe Zakona o finansijskoj konsolidaciji koje se tiču raspolaganja dionicama konsolidiranih privrednih društava.

Federalno ministarstvo finansija i Poreska uprava Federacije BiH su zaduženi da pripreme Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode s ciljem stvaranja pravnog osnova za otpis kamate javnim zdravstvenim ustanovama koja je nastala po osnovu dospjelih, a nenaplaćenih javnih prihoda.

Vlada FBiH će se obratiti vladama kantona da sačine i dostave joj informacije o poslovanju, dugu i javnim prihodima za zdravstvene ustanove čiji su osnivači, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.