Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH odobrila smjene nadzornih odbora Aluminija i Elektroprivrede BiH

BiH

vlada

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je, po završetku sjednice Federalne vlade u Sarajevu, da je najbolja današnja odluka to što su svi ministri prisustvovali sjednici.

-Vlada je imala 44 tačke dnevnog reda, donijela isto toliko odluka, većinom u suglasju, neki od ministara bili su suzdržani o pojedinim pitanjima, a niko nije bio protiv – rekao je premijer Novalić na pres-konferenciji.

[pull_quote_right]Remetić, kadar Demokratske fronte, naveo je i da su ministri iz te stranke bili suzdržani kod glasanja o smjenama[/pull_quote_right]

Izrazio je zadovoljstvo što je sjednica protekla u harmoničnoj atmosferi.

Razmatrano je stanje u šest kompanija koje su u potpunom ili djelimičnom državnom vlasništvu, te doneseni zaključci koji se odnose na “Hidrogradnju”, “Pretis”, Rudnik “Kreka” i Željeznice Federacije BiH.

Većinom glasova, suzdržani su bili ministri iz Demokratske fronte, donesene su odluke o davanju prethodnih saglasnosti za razrješenje dužnosti, zbog gubitka povjerenja dioničara, članova nadzornih odbora “Aluminija” i Elektroprivrede HZ HB, kao i za imenovanje privremenih članova ovih odbora na period do tri mjeseca. Konačne odluke o ovome donijet će skupštine ovih kompanija.

Dopredsjednica Vlade Jelka Milićević navela je da su sve dosadašnje nejasnoće bile iz principijelnih razloga i da su firme poput Aluminija Mostar i Elektroprivrede HZHB poput zakona o spojenim sudovima i da Vlada mora preuzeti odgovornost za upravljanje svojom imovinom.

[pull_quote_left]Formirana je interresorna radna grupa za izradu zakona o privrednim društvima s većinskim državnim vlasništvom[/pull_quote_left]

Drugi dopredsjednik Vlade Aleksandar Remetić ustvrdio je na pres-konferenciji da je Vlada danas prekršila zakon o privrednim društvima time što je, kako je naveo, smijenila upravljačke strukture u kompanijama umjesto da to učine njihove skupštine.

Remetić, kadar Demokratske fronte, naveo je i da su ministri iz te stranke bili suzdržani kod glasanja o smjenama.

Dopredsjednica Jelka Milićević, koja je ujedno i ministrica finansija, potom je na pres-konferenciji govorila o federalnom budžetu, odnosno o tome da je za prva četiri mjeseca ove godine budžetski priliv manji 270 miliona KM od planiranog.

-Pred nama je vrlo teških sedam mjeseci, moramo odrediti prioritete i vidjeti kako izaći iz te situacije – istaknula je.

Također, rečeno je da je Vlada donijela odluku o sufinansiranju u iznosu od 261.716 KM troškova boravka pape Franje u Sarajevu.

Formirana je interresorna radna grupa za izradu zakona o privrednim društvima s većinskim državnim vlasništvom.

Naredna sjednica Vlade je u srijedu u Mostaru, najavljeno je.