zakon u pripremi

Vlada FBiH ograničava proizvodnju rakije za fizička lica, predviđene i kazne za prekršitelje

rakija-proizvodnja-pixsell
09.10.2013., Zagreb - Sezona je pecenja rakije, posla koji se redovito obavlja nakon berbe i prerade sezonskih plodova poput grozdja, sljiva, krusaka, breskvi. Svi koji se upustaju u proizvodnju rakije, cak i za vlastite potrebe, trebali bi se upoznati s propisima donesenim zbog ulaska u Europsku uniju. Propisi nalazu da i oni koji rakiju proizvode za vlastite potrebe ulaze u kategoriju malih proizvodjaca alkoholnih pica, te se moraju registrirati u najblizoj za to nadleznoj ispostavi Carinske uprave. Registracija mora biti ucinjena najkasnije osam dana prije pocetka kuhanja rakije. Photo: Borna Filic/PIXSELL

U zakonu, koji je napravljen po uzoru na Hrvatsku, predviđene su i kazne, koje se kreću od 1.000 do 9.000 KM, zavisno od prekršaja

Alkoholna pića, rakije i likere, u Federaciji BiH (FBiH) zbog članstva BiH u EU u budućnosti će moći proizvoditi i prodavati samo pravna i fizička lica koja su upisana u registar proizvođača, predviđa se prednacrtom zakona o jakim alkoholnim pićima.

Ovim prednacrtom se predviđa i da obavezu upisa u registar ima i onaj proizvođač koji jako alkoholno piće proizvodi za vlastite potrebe i to ako proizvedena količina prelazi 20 litara čistog alkoholnog pića tokom godine.

Proizvođač jakih alkoholnih pića upisuje se u registar ako ispunjava uslove u pogledu objekata, prostorija, opreme i uređaja, kao i u pogledu stručnog kadra, izuzev proizvođača koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe.

U zakonu, koji je napravljen po uzoru na Hrvatsku, predviđene su i kazne, koje se kreću od 1.000 do 9.000 KM, zavisno od prekršaja.