heiko maas

Šef njemačke diplomatije: Dodikov projekat prijeti da uništi Dejton, ne možemo biti ravnodušni

Photo: Markus Schreiber/AP Pool/dpa /DPA/PIXSELL
Conflict in Afghanistan – Germany
18 August 2021, Berlin: Heiko Maas (SPD), Foreign Minister, informs the media at the Federal Foreign Office about the ongoing evacuation measures and the current situation in Afghanistan. Photo: Markus Schreiber/AP Pool/dpa

“Događaji u Bosni i Hercegovini su krajnje zabrinjavajući”, rekao je Maas. “Mi u Evropskoj uniji ne možemo biti ravnodušni prema ovome”

Vršilac dužnosti njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je Evropsku uniju da uvede sankcije političkim liderima u Bosni i Hercegovini, piše Radio Slobodna Evropa.

Ministar je, na marginama sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u Briselu u ponedjeljak, rekao da će se morati razmotriti oštriji pristup kako bi se zaustavio trenutni razvoj događaja.

Sankcije bi, kako je rekao, mogle pogoditi one koji dovode u pitanje državne strukture, pokušavaju da podstaknu ljude mržnjom i rovarenjem ili žele prekinuti veze sa Evropskom unijom.

“Događaji u Bosni i Hercegovini su krajnje zabrinjavajući”, rekao je Maas. “Mi u Evropskoj uniji ne možemo biti ravnodušni prema ovome.”

Agencija dpa podsjeća da su tenzije u BiH podignute nedavno nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva, zaprijetio otcjepljenjem Republike Srpske.

“Dodikov projekat sada prijeti da uništi arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Maas.

Naime, predstavnici iz RS nekoliko mjeseci bojkotuju rad državnih institucija, zbog toga što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina,

Dodik je najavio i prenos nadležnosti sa države BiH na entitet RS kada su u pitanju Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ali, prema Ustavu BiH entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.