BiH

Vlada FBiH prodala dionice FDS-a komapniji British American Tobacco

15/09/2016

Na Sarajevskoj berzi (SASE) danas su na vanrednoj aukcija prodate dionice Fabrike duhana Sarajevo koje su bile u vlasništvu Vlada FBiH, saznaje Fokus.

Vlada FBiH u FDS-u posjedovala je 511.478 dionica što je udio od 39,9 posto. Vlada FBiH ovom prodajom zaradila je oko 40 miliona KM.

Aukcija je prethodno bila zakazana za 1. septembar, ali je odgođena za 15. septembar nakon insistiranja predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića koji je od Vlade FBiH tražio dodatne analize prije prodaje, kako dionice ne bi bile prodate po nerealno niskoj cijeni.

Na danas održanoj aukciji na Sarajevskoj berzi kompanija CID Adriatic Investments GmbH (CID) predala je najbolju ponudu za dionice Fabrike duhana Sarajevo d.d. (FDS) u vlasništvu FBiH, javlja Fena.

CID Adriatic Investments GmbH je austrijska investicijska kompanija, a CID-u je sredstva za transakciju osigurala kompanija British American Tobacco (BAT).

Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9058% ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42,708.413 KM. Očekuje se da će prijenos dionica biti zaključen u skladu sa zahtjevima Sarajevske berze, te da će CID u narednim danima biti registriran kao vlasnik dionica.

Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 96% premije na cijenu dionica na dan 28.09.2015. godine (42,57 KM), jedan dan prije javne objave informacije da Vlada Federacije BiH namjerava prodati svoje dionice FDS-a. Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 60% premije na cijenu dionice (52,12 KM) na dan 22.07.2016. godine, jedan dan prije Vladine odluke da proda dionice putem aukcije. U skladu sa zakonskom obavezom, CID će predati obaveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, saopćeno je.

Ponuda će sadržavati istu cijenu koja je plaćena Vladi Federacije BiH: 83,5KM po dionici. Obavijest o ponudi za preuzimanje bit će dostavljena Komisiji za vrijednosne papire Federacije BiH u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Finansiranje ponude za preuzimanje, također, će osigurati British American Tobacco.

Po uspješnom zaključenju ponude za preuzimanje, CID ulazi u ekskluzivne pregovore s British American Tobacco o prodaji dijela duhanskog poslovanja FDS-a British American Tobaccu. CID će s managementom FDS-a nastaviti raditi na razvoju ostalih dijelova poslovanja, koje FDS ima. Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će podložan glasanju dioničara FDS-a, due diligence-u od strane British American Tobacca te svim propisima i regulatornim odobrenjima. CID vjeruje da bi moguća kupovina duhanskog biznisa FDS-a od strane British American Tobacca osigurala znatno bolje mogućnosti za buduće poslovanje duhanskog dijela FDS-a u odnosu na one koje bi mogao postići kao samostalna kompanija.

British American Tobacco (BAT) potvrđuje da je osigurao finansiranje za CID Adriatic Investments GmbH (CID) za kupovinu 39,9058% dionica Fabrike Duhana Sarajevo (FDS). Nakon uspješnog završetka CID-ove ponude za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, British American Tobacco će sa CID Adriatic Investments GmbH ući u ekskluzivne pregovore o mogućoj kupovini dijela duhanskog poslovanja FDS-a. Bilo kakav dogovor o kupovini dijela duhanskog poslovanja, kako je saopćeno i iz BAT-a, bit će podložan due diligence-u, kao i dobivanju svih potrebnih regulatornih odobrenja.

Komentari