Sarajevo

Vlada FBiH traži od inspekcije podatke o visini marži životnih namirnica

potrosaci-ilustracija

Znači da trgovačke marže trebaju da osiguraju pozitivno poslovanje trgovaca, ali nikako stjecanje ekstra profita i njihovog bogaćenja

Usvojivši danas informaciju Federalnog ministarstva trgovine o potrebi osiguranja ekonomski opravdane visine marže u veleprodajnim i maloprodajnim cijenama osnovnih životnih namirnica u FBiH, Vlada FBiH je zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove da od kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i kantonalnih inspekcijskih organa zatraži podatke o primjeni odluka o mjerama neposredne kontrole cijena za proizvode iz kantonalne nadležnosti.

Federalna uprava je dužna i da, u roku od sedam dana, Federalnom ministarstvu trgovine dostavi podatke o visini veleprodajnih i maloprodajnih marži osnovnih životnih namirnica.

Ovisno o nalazima i izvještaju Federalne uprave za inspekcije poslove, Federalno ministarstvo će u najkraćem roku za Vladu FBiH pripremiti informaciju i predložiti adekvatno daljnje hitno postupanje radi zaštite životnog standarda građana.

U informaciji je navedeno da su cijene prehrambenih proizvoda koje BiH uvozi, te njihovog transporta, na svjetskom tržištu znatno porasle u ovoj u odnosu na 2020., zbog čega je došlo do poskupljenja i u BiH.

Kako je problem povećanja cijena u dominantnoj mjeri uzrokovan vanjskim faktorom, veoma bitno je i da visine marži osnovnih životnih namirnica, kao što su ulje, šećer, sol, maslac, margarin, pileće meso i drugo u trgovini budu na ekonomski opravdanom nivou. To znači da trgovačke marže trebaju da osiguraju pozitivno poslovanje trgovaca, ali nikako stjecanje ekstra profita i njihovog bogaćenja.

Federalno ministarstvo trgovine upoznalo je danas Vladu FBiH i o poduzetim aktivnostima na realizaciji zaključka sa 252. sjednice održane 21. januara 2021. kada je nadležnim kantonalnim organima u FBiH preporučeno da u roku od 15 dana donesu odluke o visini maksimalne veleprodajne marže do osam posto na nabavnu i maksimalne maloprodajne marže do deset posto na nabavnu cijenu za proizvode iz nadležnosti kantona: za sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna žitarica i za pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko.

Analiza informacija koje je dostavilo svih deset kantona ukazuje na to da je njih pet već od ranije imalo odgovarajuće odluke o mjerama neposredne kontrole cijena koje su bile usklađene sa preporukom. Tri kantona su pripremila i donijela nove odluke u skladu s preporukom iz zaključka Vlade FBiH, a Posavski kanton je obavijestio da je u proceduri donošenje odgovarajuće odluke koja će biti uvrštena u dnevni red naredne sjednice kantonalne vlade.

Kanton 10 nije postupio prema preporuci Vlade FBiH i informirao je ministarstvo da u tom kantonu trenutno nije na snazi nikakva odluka o mjerama neposredne kontrole cijena, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.