Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH usvojila Uredbu koja je sporna DF-u

BiH

vlada fbih

Vlada FBiH je danas donijela Uredbu koja uređuje vršenje ovlasti na osnovu učešća državnog kapitala u privrednim društvima iz nadležnosti Federacije BiH, upravni i nadzor nad općim aktima i posebne odredbe o postupku u registrima.

U ovim privrednim društvima ovlaštenja na osnovu učešća državnog kapitala vrši Vlada Federacije BiH, neposredno ili putem federalnih organa uprave (federalnih ministarstava i federalnih uprava) i federalnih upravnih organizacija. Ovlaštenja koja neposredno vrši Vlada su učešće u radu i odlučivanju skupštine, izbor i nominiranje kandidata za imenovanje članova nadzornih odbora i razrješenje dužnosti članova nadzornih odbora prije isteka mandata, te davanje saglasnosti za imenovanje članova uprava i razrješenje dužnosti članova uprava prije isteka mandata, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Uredba je usvojena većinom glasova članova Vlade FBiH (SDA i HDZ-a BiH), a protiv donošenja Uredbe glasala su sva tri prisutna ministra iz Demokratske fronte.

Vlada FBiH putem federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija vrši poslove evidentiranja, upravnog i nadzora općih akata, praćenje rada i monitoring, uz obavezu podnošenja izvještaja federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija Vladi FBiH.

Listu privrednih društava u kojima vrši ovlaštenja na osnovu učešća državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH, shodno Uredbi, utvrđuje Vlada FBiH, a listom se zadužuju federalni organi uprave i federalne upravne organizacije za praćenje rada, vršenje nadzora i podnošenje izvještaja Vladi za svako privredno društvo sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH.

Praćenje rada, upravni nadzor, nadzor nad općim aktima, monitoring i podnošenje izvještaja Vladi FBiH nad tim privrednim društvima vrše federalna ministarstva: energije, rudarstva i industrije, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, finansija, trgovine, prometa i komunikacija, okoliša i turizma, te kulture i sporta.

Stupanjem na snagu ove uredbe, poništavaju se svi raspisani konkursi i oglasi za utvrđivanje prijedloga kandidata uime državnog kapitala za članove nadzornih odbora u privrednim društvima u kojima federalna ministarstva vrše ovlaštenja po osnovu učešća državnog kapitala, a za imenovanja za koja nije data prethodna saglasnost Vlade FBiH.

DF je ranije danas najavio kako ministri iz te stranke neće glasati za Uredbu. Na sjednici Predsjedništva DF-a koja bi trebala početi u popodnevnim satima bit će donesen konačan stav ove stranke.