Vlada FBiH utvrdila prijedlog zakona, evo ko će od sad samo moći da radi na pijaci

Zelena-pijaca-povrce-03

U cilju stvaranja uvjeta za ispunjenje međunarodnih obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanja prepreka u pregovorima BiH za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju, Vlada FBiH utvrdila je nedavno i u Parlament uputila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini, piše Večernji list BiH.

Jedna od intervencija odnosi se na brisanje odredbe članka 13. zakona, kojom je, prema ocjeni Europske komisije, bila narušena dosljedna primjena načela slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te se inzistiralo na otklanjanju protekcionističkih mjera u oblasti trgovine.

Značajna dopuna tog zakona odnosi se na definiranje statusa trgovca pojedinca, kao nove kategorije trgovca koji osobnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavaonice.

U cilju omogućavanja širem krugu osoba, koje vrše prodaju na tržnici i izvan nje bez ikakvoga odobrenja, legalizirati svoj rad, za tu kategoriju trgovaca ublažen je kriterij stručne spreme i propisana samo osnovna školska sprema.

Novim zakonskim rješenjima potpunije su uređeni prava, obveze i odgovornosti tržnice kao pravne osobe i organizatora trgovine izvan prodavaonice zbog utvrđenoga stanja na terenu. Naime, inspekcijskim nadzorima utvrđeno je da su mnoge tržnice loše organizirane te ili nemaju utvrđen tržnični red ili se on ne poštuje.

Utvrđeno je i da značajan broj zakupaca radi bez odobrenja, da se na tržnicama prodaju robe kojima nije moguće trgovati na tim mjestima, da cijene usluga organizatora tržnice često nisu istaknute, naplata unajmljivanja prodajnoga mjesta i opreme vrši se gotovinski bez izdavanja fiskalnoga računa itd.

Dosadašnji propusti Predloženim izmjenama propisana je i obveza organizatora tržnice da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registriranim trgovcima, kao i poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na njoj.

Cilj je ostvarenje što hitnijih pomaka i poduzimanja mjera za smanjenje “sive ekonomije” u oblasti unutarnje trgovine i uvođenje reda i legalnosti u odnose među sudionicima u trgovini, prvenstveno na tržnicama na malo.

Na osnovi zaključaka obaju domova Parlamenta FBiH o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini vođena je javna rasprava u trajanju od 45 dana tijekom koje je održano i nekoliko stručnih rasprava kojima su nazočili predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, županijskih ministarstava nadležnih za trgovinu, općinskih odjela za gospodarstvo, općinskih i županijskih tržišnih inspekcija, porezne inspekcije i gospodarskog sektora.