Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada HNK-a da prestane s grubim kršenjem prava Srba

BiH

vlada hnk (3)

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru smatra kako je Vlada Hercegovačko-neretvanskok kantona (HNK) na najgrublji način prekršila prava Srba jer je od ukupno 125 pripravnika sa samo petero Srba potpisala ugovor o pripravničkom stažu u kantonalnim tijelima uprave.

Stoga od Vlade HNK-a Koordinacija traži da “prestane s grubim kršenjem prava srpskog naroda i da nepravdu načinjenu na zadnjem natječaju ispravi prilikom prijema još 25 pripravnika koji slijedi”, te pozivaju Vladu da javno pruži informacije o broju srpskih uposlenika u kantonalnim tijelima i javnim poduzećima.

“Vlada HNK-a, predvođena HDZ-om i SDA, i ovog je puta na najgrublji način prekršila prava Srba, a ne poštujući Ustav FBiH i zakone koji reguliraju ovu oblast, još jednom pokazala da ne želi dati ravnopravnost i konstitutivnost srpskog narodu na ovom području”, navode u Koordinaciji.

Podsjećaju kako je u Ustavu Federacije BiH jasno propisano kako se mora poštovati proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u svim javnim organima vlasti, uključujući sudove.

“Možda je ovo najbolji odgovor zašto se u HNK-u duže od petnaest godina kantonalni Ustav ne želi uskladiti s Ustavom FBiH i omogućiti Srbima da budu konstitutivan narod”, navodi se u priopćenju Koordinacije u kojem napominju kako je prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Mostaru živjelo oko 21 posto Srba.

Kao primjere marginaliziranja Srba i kršenja zakona, Koordinacija navodi i Gradsku upravu Mostara u kojoj, kako ističu, od 519 zaposlenih radi svega 23 Srba, a u većini kantonalnih ministarstava i organa uprave uopće nema zaposlenih Srba.