Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

niz odluka

Vlada HNK-a na Pozitivnu list uvrstila 14 novih lijekova

vlada hnk ministarstvo zdravstva (1)

Na prijedlog Ministarstva prometa i veza, a zbog značajnog povećanja cijene goriva, Vlada je usvojila Odluku o izmjeni Odluke o načinu obračuna troškova prijevoza za uposlene korisnike budžeta HNK, kojom se iznos dnevne naknade uvećava za 20 posto

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u utorak je na svojoj sjednici usvojila Odluku o Listi lijekova obveznog zdravstvenog osiguranja HNK-a, koja se proširuje za 14 novih generičkih naziva, a na prijedlog kantonalnog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite.

Tako će se deset novih generičkih naziva naći na listi A, koju stopostotno finansira Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a, a četiri na B listi u čijem finansiranju sudjeluju i osigurane osobe.

Za proširenje Pozitivne liste lijekova, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a osigurat će dodatnih oko 1.500.000 KM. Inače, u Finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za ovu namjenu planirano je ukupno 15.000.000 KM, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Također, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Vlada je usvojila Odluku o usvajanju izvješća o radu i poslovanju za 2021. godinu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač odnosno suosnivač HNK, i to: Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar, Opće bolnice Konjic i Zavoda za javno zdravstvo HNK. Usvojeni izvještaji upućena su u daljnju skupštinsku proceduru.

Vlada je razmotrila informaciju o poteškoćama s kojima je suočen menadžment zdravstvenih ustanova, a u svezi s realiziranjem projekata koji se finansiraju kreditom Saudijskog fonda za razvitak.

Istaknuto je kako zbog snažnih poremećaja na tržištu nije moguće realizirati sve obveze planirane sredstvima ovog kredita. U nakani da ne dođe do zastoja u izgradnji i opremanju Klinike za dječje bolesti SKB Mostar – Pedijatrije, ali i drugih projekata u sve tri županijske bolnice, Vlada je imenovala Međuresorno povjerenstvo koje će zajedno s menadžmentom zdravstvenih ustanova putem Vlade pokrenuti proceduru za dobivanje novog kredita kako bi Pedijatrija i svi drugi započeti objekti bili završeni.

Na prijedlog Ministarstva prometa i veza, a zbog značajnog povećanja cijene goriva, Vlada je usvojila Odluku o izmjeni Odluke o načinu obračuna troškova prijevoza za uposlene korisnike budžeta HNK, kojom se iznos dnevne naknade uvećava za 20 posto.

Vlada je donijela Odluku o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Proračuna HNK za 2022. godinu.

Polazeći od činjenice da je potpisan novi kolektivni ugovor s Nezavisnim sindikatom državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe u HNK, koji za ovu godinu podrazumijeva povećanje plaća za osam posto, te zbog povećanja troškova prijevoza za 20 posto i troškova prijama značajnog broja stažista, nužno je pristupiti izradi rebalansa budžeta.

Razlog za to su, također, i promjene na prihodovnoj strani proračuna do kojih će neminovno doći primjenom novoga izmijenjenog Zakona o pripadnosti javnih prihoda, ali i zbog poremećaja na tržištu i brojnih poskupljenja, navodi se u saopćenju Vlade HNK-a.