Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitna sjednica

Vlada KS donijela nove mjere za zdravstveni sektor

forto

Ako želimo opstati kao društvo moramo spasiti naš zdravstveni sektor. Moramo zaštiti sve naše zdravstvene radnike kako bi oni mogli zaštiti nas“, poručio je Forto

Hitna sjednica Vlade KS još uvijek nije završena, a u 15 sati javnosti su se obratili ministar zdravstva KS Haris Vranić i premijer KS Edin Forto.

Ministar Vranić je kazao da je došlo do pogoršanja epidemiološke slike zbog čega je Vlada u stalnom zasjedanju od ranih jutarnjih sati.

„Jutrošnji podaci koje smo dobili od Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je jučer bilo nekih oko 1.180 testiranja od toga je blizu 490 pozitivnih što pokazuje da je blizu 45 posto testiranih pozitivno. Ulazimo u jedan val trećeg talasa epidemije. Mi smo kao KS smo ostavljeni sami sebi jer Federalna valda i Federalni krizni štab potpuno su nas zapostavili, dopustili su jedno neodgovorno ponašanje unutar kantona da svaki kanton donosi svoje mjere u skladu sa epidemiološkom situacijom. Činimo sve da dođemo do vakcina. Veliki broj mladih osoba se javlja na hospitalizaciju što pokazuje da je tu novi britanski sok koji se brže širi, a moguće i južnoafrički”, kazao je Vranić.

Premijer KS Edin Forto se prvo zahvalio građanima koji se pridržavaju mjera i odgovaraju na apele nadležnih, te se zahvalio i svim zdravstvenim radnicima na KCUS-u, Općoj bolnici, Domovima zdravlja i ambulantama koji rade neprestano.

“Ako želimo opstati kao društvo moramo spasiti naš zdravstveni sektor. Moramo zaštiti sve naše zdravstvene radnike kako bi oni mogli zaštiti nas“, poručio je Forto.

Nove mjere, koje se tiču samo zdravstvenog sektora su:

– Nalaže se JU Dom zdravlja da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 15 ljekara, 15 medicinara i 20 higijeničara.

– Nalaže se Općoj bolnici da angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera medicinske radiologije.

– Otvara se novi drive-in punkt za testiranje. Postojeći već radi u dvije smjene i dnevno testira do 150 ljudi. Očekujemo da će potrebe za testiranjem rasti.

– Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da nabavi 20.000 brzih testova kojim će se značajno pojačati testiranje zdravstvenih radnika.

– Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da osigura finansijska sredstva u svrhu nastavka nesmetanog PCR testiranja.

– Nalaže se zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za bolesnike koji se liječe kući za upotrebu kiseioničke podrške.

– Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja da pokrene nabavku boca s kisikom za kućnu upotrebu.

“Postoji mogućnost da izvršimo angažovanje privatnih bolničkih kapaciteta koje ispunjavaju uslove jer možda nećemo moći hospitalizovati veći broj pacijenata u postojećim zdravstvenim ustanovama. U narednim danima se otvara call centar i napravit ćemo prvi put da svi koji zovu će dobiti odgovor na svoj poziv”, kazao je Vranić.

Istakao je da je bolnički sistem prenapegnut te da je u razgovoru sa direktorima bolnica da se oslobode dodatni kapaciteti za Covid pacijente.