Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS finansirat će sanaciju crkve nakon požara (FOTO)

BiH

konakovic crkva (1)

Vlada Kantona Sarajevo finansirat će sanaciju crkvene prostorije koja je izgorjela u nedavnom požaru u pravoslavnoj Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri unutrašnjih poslova i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Vedran Mulabdić i Čedomir Lukić posjetili su jutros pravoslavnu crkvu i, u pratnji paroha dolačkog Čedomira Đelme, obišli prostoriju koja je u subotu izgorjela u požaru.

Konaković je parohu Đelmi ponudio da sanaciju nastale materijalne štete i rekonstrukciju ovog dijela objekta finansira Vlada Kantona Sarajevo.

konakovic crkva (2)

“Vlada će nakon procjene nastale štete pružiti neophodnu finansijsku pomoć za sanaciju ovog dijela objekta, kako bi se što prije stvorili svi potrebni uvjeti za neometano obavljanje vjerskih obreda”, naglasio je Konaković.

Đelmo je zahvalio na prijedlogu o pomoći te istakao da je nakon požara u crkvu došlo do blagog remećenja svakodnevnih vjerskih aktivnosti.

konakovic crkva (3)

“Jučerašnje služenje nismo mogli obaviti zbog neugodnog mirisa koji je dominirao objektom, ali mi sa svojim ostalim aktivnostima nastavljamo neometano”, istakao je paroh Đelmo.

Mulabdić je najavio brzo okončanje istrage budući da su policijski službenici obavili istražne radnje koje će dovesti do odgovora na pitanje šta je izazvalo požar.

konakovic crkva (4)

“Iskreno mi je žao zbog ovog nečasnog čina. Nadam se da se ovakvi i slični događaji ubuduće neće više dešavati”, kazao je ministar Lukić.