Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS obećala besplatan prevoz vozilima GRAS-a dok traju mjere zabrane

vlada ks

Vlada Kantona Sarajevo, koja je i odobrila odluku o uvođenju “privremene mjere ograničenja upotrebe motornih vozila po sistemu ‘par – nepar'”, sufinansirat će GRAS kako bi građani glavnog grada BiH imali besplatan prevoz dok traje ova privremena mjera.

U saopćenju iz Vlade Kantona Sarajevo, navedeno je kako je Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo (KS) za primjenu Plana interventih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u KS donio dopunu Odluke o proglašenju treće epizode – Uzbuna koja podrazumijeva da sve dok traje proglašena epizoda građani mogu besplatno koristiti tramvajski i trolejbuski prijevoz.

Naglašeo je kako će Vlada KS pokriti sve troškove koji nastanu zbog donošenja ove mjere, a koja je vezana za prethodno donesenu mjeru prema kojoj je potrebno maksimalno povećati kapacitete sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš.

I ova dopunjena odluka ima za cilj veće korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza sa ekološki prihvatljivim pogonom.

KS ovu privremenu mjeru pravda nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10.

MUP objavio termine ograničenja za vozila po sistemu “par-nepar”