Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUP objavio termine ograničenja za vozila po sistemu “par-nepar”

mup-ks-saobracajna-1

Dana 24. 12. 2016.godine, Operativni štab Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je donio Odluku o ukidanju  Druge epizode “Upozorenje” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo, te proglasio Treću epizodu “Uzbuna” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo.

U  okviru naređenih mjera Ministarstvo untrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzet će  aktivnosti iz svoje nadležnosti koje se ogledaju u:

– Privremenom ograničenju upotrebe motornih vozila po sistemu “par – nepar” tablica počinje sa primjenom 25.12.2016. godine u 07:00 sati, za vozila sa zadnjim parnim brojem i traje do 24:00 sati, istog dana. (zabrana za parne brojeve).

– Privremeno  ograničenje upotrebe motornih vozila sa zadnjim neparnim brojem počinje 26.12.2016. godine u 00:00 i traje do 24:00 sati istog dana. (zabrana za neparne brojeve)

-Za naredne dane privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila će se naizmjenično mijenjati, tj. jedan dan ograničenje za vozila sa zadnjim parnim brojem, a drugi dan za vozila sa zadnjim neparnim brojem.

Ujutro od 7:00 sati zabrana važi za sva vozila čija registarska oznaka završava brojevima 0, 2, 4, 6, 8, dok se od ponoći zabrana odnosi na vozila s neparnim brojevima

-Ovo se ne odnosi na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, komunalnih preduzeća, vozila inspekcijskih organa, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija.-Članom 41. stav (2) Odluke o zaštiti i poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo (“Sl.  novine Kantona Sarajevo” broj 23/16), propisano je da su građani, pravna i fizička lica dužni postupati u skladu sa Planom interventnih mjera, te blagovremeno reagovati u situacijama koje zahtijevaju interventne mjere.

VEZANI TEKST: Vlada KS obećala besplatan prevoz vozilima GRAS-a dok traju mjere zabrane

Za postupanje suprotno navedenom, predmetno Odlukom je propisana novčana kazna u iznosu od 500,00 do 1000,00 KM.

-Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo će prilikom obavljanja svakodnevnih poslova i zadataka konstantno preduzimati mjere na dosljednom poštivanju privremenog ograničenja upotrebe motornih vozila, uvođenjem sistema “par – nepar” tablica.

Kazne za nepridržavanje do 5.000 KM: Od sutra u Sarajevu pravilo par-nepar