Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kazne za nepridržavanje do 5.000 KM: Od sutra u Sarajevu pravilo par-nepar

saobraćaj magla
Na području Kantona Sarajevo od sutra, 25. decembra 2016. godine, na snazi je privremeno ograničavanje upotrebe motornih vozila, odnosno uvođenje sistema vožnje po principu par-nepar tablica, pri čemu će se tog dana zabrana odnositi na vozila čije se registarske tablice završavaju parnim brojem, prenosi Anadolu Agency (AA).

 Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo (KS) za primjenu Plana interventih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u KS donio je Odluku o proglašenju treće epizode – uzbuna, nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM10, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Operativni štab u okviru ove epizode nalaže maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza, koji ne zagađuju okoliš (trolejbusi i tramvaji), upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 3ºC, privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila (uvođenje sistema vožnje par-nepar tablica).

Narednog dana, u ponedjeljak 26. decembra 2016. godine od 00:00 sati zabrana će se odnositi na vozila čije se registarske tablice završavaju neparnim brojem, i tako naizmjenično sve dok je na snazi epizoda – uzbuna.

VEZANI TEKST: Vlada KS obećala besplatan prevoz vozilima GRAS-a dok traju mjere zabrane

Ova mjera se ne odnosi na vozila policije, inspekcijskih organa, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća i vozila sa diplomatskim tablicama te hitnih intervencija.

Nastava u školama će se organizovati tako da se maksimalno izbjegnu gužve u javnom gradskom prevozu, po potrebi obustaviti nastavu, uskladiti radno vrijeme uposlenika, te eventualno osloboditi radnih obaveza rizične grupe stanovništva.

Napominju da i dalje ostaju na snazi i sve mjere koje podrazumijevaju ranije proglašene prva i druga epizoda, od 07. i 23. decembra 2016. godine.

Navedeno je i da sva pravna i fizička lica koja se ne budu pridržavala propisanih mjera podliježu sankcijama definisanim Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS (Službene novine KS broj 23/16), i to novčanim kaznama bit će kažnjena pravna lica u iznosima od 1.000 do 5.000 KM, a fizička od 500 do 1.000 KM.

Ponovljen je i apel građanima Kantona Sarajevo, posebno ugroženim kategorijama trudnicama, djeci, starijim osobama, hroničnim bolesnicima da svoje kretanje i zadržavanje na otvorenom u narednim danima svedu na minimum.

“Operativni štab kontinuirano prati razvoj situacije, te će po potrebi poduzimati i druge raspoložive mjere koje procijeni da mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka, a o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena”, saopćeno je iz Vlade KS.

MUP objavio termine ograničenja za vozila po sistemu “par-nepar”