Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"srce za djecu"

Vlada KS i Ministarstvo zdravstva podržali rad Roditeljske kuće

srce za djecu

Po amandmanu zastupnice Segmedine Srne preko Ministarstva zdravstva KS u 2021.godini izdvojeno je 50 000 KM za Roditeljsku kuću

Posljednje dvije godine jedne su od najtežih i donijele su mnoštvo izazova za cjelokupno bh.društvo. Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ trudilo se da u 2021. godini ispuni što više potreba oboljele djece i njihovih porodica te da im što više olakša najteži period u životu. Kroz sve svoje veće i manje projekte cilj je bio obezbijediti cjelovitu i sveobuhvatnu podršku te obezbijediti sve ono što može olakšati put do pobjede.

Na tom putu Roditeljska kuća je mjesto koje donosi niz olakšica te gdje djeca i porodice imaju priliku da provedu mirne dane u porodičnoj atmosferi.

Da bi ovakvi i slični projekti funkcionisali zadatak su i obaveza cjelokupne društvene zajednice, jer pored toga što olakšavaju populaciji kojoj su namijenjeni oni su benefit i za cjelokupnu društvenu zajednicu. U ovome su isto tako važne i institucije vlasti, koje svojom finansijskom podrškom pomažu da ovakvi projekti opstaju.

S radošću možemo reći da taj vid podrške nije izostao i da je lijepa vijest došla iz Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Naime po amandmanu zastupnice Segmedine Srne preko Ministarstva zdravstva KS u 2021.godini izdvojeno je 50.000 KM za Roditeljsku kuću. Ovo je značajna podrška i znak da Kanton ne zaboravlja naše male heroje te im zahvaljujemo od srca na tome. Kanton Sarajevo je i u prethodnim godinama podržavao rad Roditeljske kuće pa se nadamo da će se ta podrška nastaviti i u narednim godinama.

Koliko je značajna Roditeljska kuća za oboljelu djecu i njihove roditelje najbolje opisuju izjave roditelja:

„Roditeljska kuća nam je bila kao drugi dom. Nemam riječi kojom bih se zahvalila u ovim teškim trenutcima za sve što smo osjetile u ovoj kući. Mogla sam da pružim svom djetetu nešto što ne bih mogla u bolnici i daleko od svoje kuće. Mnogo znači ovako nešto, baš u ovim trenucima. Prvenstveno što imaš sve što ti je potrebno za život i djetetov osjećaj da zaboravi na bolest i da doživi sreću s dešavanjima u kući zajedno sa osobljem iz Udruženja i sa svojim najbližima. Hvala vam od srca“, rekla je majka Sabina iz Tešnja.

„Obzirom da čovjek ne razumije nešto dok to ne doživi, meni Roditeljska kuća znači sigurnost, nešto lijepo gdje insan zaboravi, na momente, zbog čega se zapravo nalazi ovdje. Ja i moj sin imamo ogromnu podršku od svih uposlenih, tolika empatija, razumijevanje. Ovo je zapravo drugi dom gdje možemo da radimo sve kao kod kuće i priuštimo sebi mnoge stvari koje ni najbolje bolnice nemaju. Mislim da se riječima ne može iskazati ogromna zahvalnost koju osjećam, ali ipak hvala od srca“, rekla je majka Amra iz Živinica.