BiH

Sarajevo

Vlada KS, MUP i Sindikat policije potpisali izmjene Kolektivnog ugovora

07/11/2019

Naknada za prevoz na posao i s posla je sada utvrđena u novčanom iznosu što će doprinijeti izjednačavanju policijskih službenika s drugim uposlenicima u Kantonu Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policijskih službenika Sadik Ećo potpisali su danas Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora kojim se omogućava stvaranje povoljnijih prava za sve policijske službenike Uprave policije.

Prema izmjenama i dopunama, naknada za slučaj teške bolesti ubuduće će iznositi tri prosječne plate na nivou Federacije BiH i izjednačena je s visinom koju imaju drugi uposlenici u Kantonu Sarajevo. Ranije je visina ove naknade iznosila dvije prosječne plate.

Naknada za prevoz na posao i s posla je sada utvrđena u novčanom iznosu što će doprinijeti izjednačavanju policijskih službenika s drugim uposlenicima u Kantonu Sarajevo i drugim policijskim agencijama.

Usvojena je i izmjena koja se odnosi na prekid radnog odnosa zbog činjenice da policijski službenik nije prošao sigurnosnu provjeru, a koja je usaglašena sa zakonom koji reguliše ovu oblast i sa Uredbom o prekobrojnosti policijskih službenika koju je Vlada KS nedavno usvojila.

Od svih uposlenika se očekuje, a što im je i obaveza, da poslove i zadatke iz svoje nadležnosti izvršavaju profesionalno, zakonito i u skladu s najvišim standardima, čime će osigurati još povoljniji sigurnosni ambijent svim građanima i posjetiocima glavnog grada BiH i KS, saopćeno je iz Press službe KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.