doneseni zaključci

Vlada KS: Povećati testiranje, inspekcija će zatvarati objekte koji krše mjere

Sunčan dan popunio terase kafića u središtu Sarajeva
03.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dok su u Zagrebu kafici zatvoreni, u Sarajevu gradjani uzivaju u bastama, druzenju i suncu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Premijer Edin Forto kazao je da podaci koji dolaze iz medicinskih ustanova ukazuju na povećanje broja zaraženih

Na današnjoj press konferenciji Vlade KS premijer KS Edin Forto predstavio je danas donesene zaključke.

Sjednici su prisustvovali članovi Kriznog štaba KS, policijski komesar Uprave policije MUP KS, direktor KUIP-a.

Premijer Edin Forto kazao je da podaci koji dolaze iz medicinskih ustanova ukazuju na povećanje broja zaraženih.

Jedan od usvojenih zaključaka je da će Ministarstvo zdravstva izdati obavezujuće upute zdravstvenim ustanova o mobilizaciji kadra u covid timove čime će se proširiti kapacitet.

– Nalog ZZO KS i zdravstvenim ustanovama za angažman svih resursa u povećanju broja testiranja i omogućiti i privatnim ustanovama da pomognu u testiranju. Zavod za javno zdravstvo da pojačano prati i dostavlja analize izvora žarišta i da budu dostupne javnosti. KUIP da u skladu sa zakonom anagažuje sav svoj raspoloživi kadar u provođenju i nadzoru mjera na terenu. Vlada KS će pokrenuti hitne procedure zakona o inspekcijama s ciljem omogućavanja privremenog zatvaranja objekata koje krše mjere. Jedna od mjera je da KUIP prilikom vršenja nadzora u svim slučajevima gdje se utvrdi veći boravak osoba od dozvoljenog je da na 10 dana izdaju rješenje o izolaciji zbog postojanja sumnje da boluju. Jedan od zaključaka je i da Uprava policije može kontrolisati poštivanje mjera, kazao je Forto.

On je potvrdio da još uvijek ne idu u izricanje dodatnih pooštrenih mjera.

– Ja sam zabrinut i dolazi do opuštanja, ja sam svjestan da smo svi umorni od restriktivnih mjera. Ne vidimo kraj pandemije u ovom trenutku, jedina smo država čiji državni vrh ne radi na nabavci vakcine. Pozivam građane na strpljenje, da poštuju mjere, posebno pozivam ugostitelje da poštuju mjere, jer ako dođe do povećanja i paralizira naš zdravstveni sistem opet ćemo morati pooštravati mjere, kazao je Forto.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da je u toku sjednica Kriznog štaba koji će donijeti niz preporuka.

– Došlo je do povećanja novozaraženih na prilično malom uzorku testiranih. Mi ne testiramo veliki broj sugrađana da bismo došli do zaključka da krivulja raste. Primjetili smo da se kapaciteti u bolnicama popunjavaju i zato reagujemo. Niko neće znati tačno reći šta je razlog povećanja broja zaraženih. Naše stanovništvo mora da se pridržava svih izrečenih mjera da bismo polučili rezultat. Mislim da je razlog povećanja broja zaraženih je opuštanje naših građana i nepridržavanje mjera. Ja se nadam da ćemo mi uspjeti nabaviti vakcine, ali to opet ne znači kraj epidemije. Situacija nije dramatična, KS ima oko 550 kreveta za Covid, a sada je to oko 220 pacijenata. Problem je opterećenost zdravstvenog kadra, kazao je Vranić.

Ministar je istakao kako žarišta mogu biti zatvoreni prostori, objekti i kafići unutar tržnih centara.

Kada je riječ o nabavci vakcina, Forto je kazao da se razgovora o nabavci Oxford (AstraZeneca) vakcine i Sputnjik.

– Danas nismo išli u pooštravanje mjera, ali ako nas zdravstveni sistem bude paraliziran mi ćemo ići u tom smjeru, kazao je Forto.

Direktor KUIP-a Fahir Halilović kazao je da bi izmjenama zakona o inspekcijama imali mogućnost privremeno zatvoriti objekat koji krši dvije izrečene mjere.

KUIP od 156 sistematiziranih mjesta ima 106 inspektora iz različitih upravnih oblasti koji vrše nadzor na provođenjem 117 zakona, 145 pravilnika, 15 uredbi, 11 odluka, kolektivnih i granskih ugovora.

Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije MUP KS kazao je da je u avgustu propisan prekršaj za onog ko ne poštuju mjere i naredbe.

– Nije bilo više normativnih pretpostavki da Uprava policije vrši sankciju, ukoliko bude usvojena na Kriznom štabu Uprava policije će poduzeti ono što je u njenoj nadležnosti, kazao je Hrvat.