Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Sarajevo - Igman 2022"

Vlada KS proglasila održavanje 53. EFNS-a projektom od javnog značaja

Igman

U sklopu programa planirane su i stručne i kulturno–historijske ekskurzije na turističkim lokacijama Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj, 14. sjednici, na inicijativu Ministarstva privrede KS, usvojila Odluku o rekonstrukciji, revitalizaciji i izgradnji olimpijskih objekata i infrastukture na Igmanu, a u svrhu organizacije i održavanja takmičenja i pratećih naučno-istraživačkih sadržaja projekta “53. EFNS Sarajevo – Igman 2022”.

Na istoj sjednici Vlada je održavanje EFNS-a proglasila projektom od javnog značaja za Kanton Sarajevo, te je naloženo KJP “Sarajevo- šume” i KJP „ZOI 84“ da počnu s hitnim aktivnostima u svrhu realizacije ove Odluke. To podrazumijeva rekonstrukciju, revitalizaciju i izgradnju olimpijskih objekata za potrebe održavanja nordijskih ski disciplina, biatlona, te skijaškog trčanja na Velikom polju, na Igmanu. Rekonstrukcija se mora obaviti u skladu s međunarodnim pravilima za navedene discipline. Za realizaciju navedene Odluke, osim spomenutih javnih preduzeća, zadužena su i kantonalna ministrastva privrede i finansija.

Iz KS podsjećaju da organizacija EFNS-a na Igmanu nije samo sportsko takmičenje, već i susret evropskih šumara i znanstvenika iz ove oblasti za koje će se, u toku sedmodnevnog programa, organizirati stručni seminari o našim šumama i aktuelnim temama u šumarstvu, ekologiji, klimatskim promjenama, turizmu i sl.

U sklopu programa planirane su i stručne i kulturno–historijske ekskurzije na turističkim lokacijama Kantona Sarajevo, dok će obnovljeni olimpijski objekti biti upotrebni, kako za ljetne, tako i za zimske sezone, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.