Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS u stalnom zasjedanju zbog narušene sigurnosne situacije

BiH

konakovic

Vlada Kantona Sarajevo u povodu tragičnih događaja i ubistva dvije studentice u teškoj saobraćajnoj nesreći u centru Sarajeva je u stalnom zasjedanju. Sa kolegija Vlade, kojem su prisustvovali i Policijski komesar te predstavnici Tužilaštva KS javnosti se obratio premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Ocjenjujući sigurnosnu situaciju nezadovoljavajućom i sa pozicije Vlade i građana Kantona premijer je podsjetio na sve ono što je Vlada posljednjih 18 mjeseci učinila kako bi kadrovski i materijalno osnažila policiju, Tužilaštvo, inspekciju, odgovorila na sve njihove zahtieve kada je u pitanju obezbjeđenje uslova za rad i pokazala svoj odnos šta joj u okviru njenih nadležnosti znači sigurnost u KS-u.

“Nezadovoljni smo radom policije na terenu i on nije na nivou koji je potreban. Podsjetiću da smo imali i jednu hitnu sjednicu Vlade, o kojoj nismo previše informisali kako ne bismo uznemiravali javnost, na kojoj smo imali članove Nezavisnog odbora, Tužilaštva i na kojoj je Halilović mijenjao Policijskog komesara Ćosića. I tada smo tražili aktivniji angažman policije na terenu, veće prisustvo i jače djelovanje protiv prisutnog problema dugih cijevi i stalnih upada, razbojništava i pljačkanja ugostiteljskih i prodajnih objekata. Moram reći da su oni na te zahtjeve djelimično odgovorili, imali neke aktivnosti u pet ili šest akcija u kojima je bilo čak i ranjavanja sa smrtnom posljedicom lišavanja života”, istakao je premijer Konaković.

On je dodao da tužni dan u kojem su dvije djevojke izgubile živote od ludih, pijanih i vjerovatno drogiranih vozača ukazuje na još jednu slabost. Podsjetio je na usvojeni Elaborat o postavljanju novih 24 radara i nadzornih kamera ali je zbog žalbi nažalost dva puta padao taj tender.

“I to ukazuje na neke slabosti unutar oranizacije rada MUP-a. Naš stav je da Vlada ima nadležnost da smjenjuje već danas bi smijenila određene osobe koje tamo nisu na nivou zadatka. Ne kažem danas da je to komesar ali ćemo ovih dana detaljno izanalizirati sve ono što komesar ili njegovi saradnici nisu u okviru svog posla obavljali na profesionalnom nivou. Zbog toga sutra nastavljamo sjednicu. Jedna dobra informacija je da su lišeni slobode počinioci drugog ubistva, dakle tri osobe su privedene, te da se nastavlja potjera za počiniocem ove saobraćajne tragedije. Vrlo je bitno da u ovom trenutku razgraničimo odgovornosti, mi smo naravno toga svjesni i da bilo koga ko u tom lancu odgovornosti nije na nivou zadatka koji se očekuje odmah treba da sankcionišemo”, iznio je premijer Konaković na današnjoj pres konferenciji te dodao kako ocjenjuje da devedeset posto policajaca radi časno svoj posao, ali da oni kao policija očekuju komandu, direktivu, akciju, aktivnost, jer sami ne mogu djelovati bez te komandne odgovornosti.

Premijer Konaković je istakao da apsolutno razumije potrebu za protestima u ovakvim trenucima, Vlada KS je u stalnom zasjedanju, te da kritiku javnosti, kritiku građana shvataju i prihvataju .

“Ljudi trebaju da iskažu svoje nezadovoljstvo a mi ćemo svojim radom odgovoriti na zahtjeve građana i pokazat ćemo u ovoj sigurnosnoj situaciji ko su pravi krivci“, potcrtao je premijer.

Ovom prilikom je posebno naglasio da je jako loša komunikacija između naših ustanova i institucija koje bi trebale garantovati sigurnost građana te je uputio apel Tužilaštvu, MUP-u Kantona Sarajevo, federalnom MUP-u, SIPI , OSI da mnogo ozbiljnije shvate svoje profesije, da svoje lične nesporazume stave daleko od ovih naših dešavanja, te da mnogo ozbiljnije i uže sarađuju.

“Mislim da tu ima jako puno propusta, očekujemo da se ta situacija drastično popravi jer je njihovo funkcionisanje preduslov za sigurnost u Kantonu Sarajevo i šire”, poručio je premijer Konaković na kraju obraćanja nakon prvog dijela vanredne sjednice Vlade KS, saopćila je Pres služba Kantona Sarajevo.